Forum MoskeeWijzer DeKoraan Islam Boeken Islam agenda

Islamitische organisaties leveren beperkte steun aan ‘De Vluchtkerk’

De samenwerking tussen de Blauwe Moskee uit Slotervaart, Stichting OntdekIslam en het Landelijk Platform Nieuwe Moslims blijft steun verlenen aan de asielzoekers die eerder aan de Notweg verbleven. Vrij snel na het ontstaan van het tentenkamp hebben de drie organisaties zich ingezet om de humanitaire omstandigheden op het kamp te ondersteunen. Nu het kamp is ontruimd hebben een groot deel van de asielzoekers hun intrek genomen in de klimhal in de oude St. Jozefkerk, waar het protest onder de noemer ‘De Vluchtkerk’ wordt voortgezet. Ook hier zullen de drie islamitische organisaties hun steun blijven geven, zij het in mindere mate dan voorheen.

 

“Vanaf het begin dat wij ons inzetten voor deze asielzoekers hebben wij het standpunt ingenomen dat het verlenen van humanitaire steun los zou moeten staan van politieke of protest-inhoudelijke betrokkenheid. Mensen in nood help je, ongeacht of je het inhoudelijk eens bent met datgene waar zij voor staan,” aldus Nourdeen Wildeman, woordvoerder van de samenwerkende islamitische organisaties. De steun die vanuit de islamitische organisaties werd geleverd bestond onder andere aan het vervoeren en opbouwen van de grote legertenten en veldbedden, het ondersteunen van medische zorg, het inzamelen van kleding en voedsel en het structureren en ongedierte-vrij houden van de voedselvoorraad van het kamp. Ook werd de Moskee opengesteld voor vergaderingen door allerlei vrijwilligers. “Wij willen ons in zetten voor deze mensen zonder onderscheid te maken op etniciteit of religie. Het kamp aan de Notweg en de humanitaire steun had dan ook niet één specifiek religieus signatuur maar bestond uit ‘betrokken burgers’. Vervolgens ontvingen we in de Moskee ook vrijwilligers van allerlei verschillende (religieuze) achtergronden om samen te werken; een prima ontwikkeling!”

 

De islamitische organisaties blijven zich verbonden voelen aan het lot van de asielzoekers uit het tentenkamp. De steun die vanaf nu wordt gegeven aan de Vluchtkerk zal echter een terughoudender karakter hebben. “Nu wij zien dat het geven van humanitaire steun samenvloeit met de politieke activiteiten van het nieuwe platform ‘de Vluchtkerk’ zullen wij ons meer afzijdig houden. Wij willen ons inspannen vanwege menselijke, niet politieke motieven. Ook kunnen we ons niet per definitie
scharen achter de door ‘de Vluchtkerk’ gedane uitspraken op internet of in opiniestukken”. Vanuit de islamitische organisaties zullen de tenten en de veldbedden in ‘de Vluchtkerk’ beschikbaar blijven voor de asielzoekers. Ook is besloten de steun aan onder andere de medische en geestelijke verzorging voort te zetten.

 

De islamitische organisaties waren niet betrokken bij de kraak van de kerk.

Laatst gewijzigd op donderdag 06 december 2012 11:47

Geefeen reactie

Simpele HTML codes zijn toegestaan.