Inspirerende vrouw: Oem Soelaim bint Mahan (7e eeuw)

Artikelen omtrent de Islamitische Geschiedenis
Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40328
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Inspirerende vrouw: Oem Soelaim bint Mahan (7e eeuw)

door Ayasha » vr _10-_jul-_2020ah, 10-7-2020ad, 6:22 pm

INSPIRERENDE VROUW
OEM SOELAIM BINT MALHAN (7e eeuw)

Oemm Salaim bint Malhan was een van de Metgezellen van de profeet Mohammed (vrede zij met hem), net als haar zoon, Anas bin Malik, en haar broer, Haram bin Malhan. De Profeet was een regelmatige bezoeker van het huis waar ze met haar tweede echtgenoot, Aboe Talha, woonde.
Ze behoorde tot de eersten die de islam als nieuwe religie aannamen. Dat leverde haar veel problemen op met haar eerste echtgenoot, Malik bin Nadar, omdat hij zich niet tot de islam wilde bekeren. Het lukte Malik niet om zijn vrouw op andere gedachten te brengen en hij ver-liet het huis. Hij ging naar Syrië en kwam daar om.
Oemm Soelaim voedde haar zoon alleen op. Later werd Anas een bediende in het huis van de Profeet. Oemm Soelaim trouwde met Aboe Talha, die zich tot haar aangetrokken voelde van-wege haar integriteit, loyaliteit en moed. Ze werden gezegend met een zoon. Deze overleed al op jonge leeftijd. Het verhaal gaat dat Aboe Talha thuiskwam, en dat Oemm Soelaim hem niet vertelde dat hun zoon overleden was. Ze bracht haar man avondeten, en samen hadden ze een aangename avond en nacht. De volgende ochtend vroeg ze hem: “Wanneer iemand een ander iets leent, heeft hij dan het recht om het terug te vragen?” Aboe Talha antwoordde bevesti-gend. Hierna liet ze Aboe Talha hun overleden zoon zien, en zei hem dat Allah hun zoon had teruggenomen. Aboe Talha was ontzet, maar Oemm Soelaim herhaalde slechts: “Tot Allah zullen we wederkeren.” Aboe Talha ging naar de Profeet en beklaagde zich over het gedrag van zijn vrouw. De Profeet zei: “Dat Allah jullie laatste nacht mag zegenen.” Die nacht werd gezegend, want Oemm Soelaim bleek zwanger te zijn van een zoon, die door de Profeet Ab-doellah werd genoemd. Er wordt verteld dat deze zoon vele nakomelingen kreeg, die allemaal de Koran uit hun hoofd leerden.
Er is een aantal verhalen overgeleverd over wonderlijke gebeurtenissen uit het leven van Oemm Soelaim. Bij diverse gelegenheden bleek een kom melk of een brood voldoende om tientallen monden te voeden. De gastvrijheid van Oemm Soelaim en Aboe Talha was groot. Zo kwam er eens een arme man bij de Profeet. De Profeet vroeg zijn vrouwen of zij iets te eten voor hem hadden, maar niemand had iets. Aboe Talha bood zich als gastheer aan. Om de man te kunnen voeden stond Oemm Soelaim het weinige eten dat ze nog had af, en het gezin ging hongerig slapen. De Profeet liet Aboe Talha weten dat Allah hun gastvrijheid op prijs stelde, en het volgende had geopenbaard:

“En degenen die vóór hen in de stad (Medinah) woonden en geloofden (de Ansâr), zij houden van degenen die (vanuit Mekkah) naar hen zijn uitgeweken, zij vinden in hun hart geen jaloezie op wat (aan hen) gegeven is. En zij geven aan (hen) voorrang boven zichzelf, ook al is er be-hoefte onder hen. En wie zich hoedt voor zijn eigen gierigheid: dat zijn degenen die zullen wel-slagen”. (Soerah Al Hasjr, 59:9)

Oemm Soelaim had een actieve rol in veldslagen, net als vele andere moslimvrouwen. Zelfs toen ze zwanger was, sprak ze aan het front de moslims moed in, gaf hen drinken en verzorg-de hun wonden. En de speer die ze bij zich droeg, zou ze gebruiken als een vijandelijke strij-der in haar buurt kwam, zo verzekerde ze de Profeet.
Over haar lot leerde ze al tijdens haar leven. De Profeet vertelde namelijk dat hij het Paradijs binnentrad en voetstappen voor zich hoorde. Toen hij vroeg wie dat was, kreeg hij als ant-woord dat die voetstappen van Oemm Soelaim waren (Moeslim en Boekhari).

Door: Dr. Karen Woets r.A.
(Fahm Instituut)

Afbeelding
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Islamitische Geschiedenis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten