De Koran en depressie – Juz’ 15

Diverse artikelen betreffende de Islam
Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40479
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

De Koran en depressie – Juz’ 15

door Ayasha » wo _22-_jun-_2016ah, 22-6-2016ad, 6:20 am

De Koran en depressie – Juz’ 15

Nazir Bibi, 20 juni 2016

In deze gezegende maand staat de Koran centraal. Velen spreken vol lof over alle hoofdstukken en de verzen die hen tot tranen aan toe verroeren. Iedereen citeert iets uit de Koran wat een belofte geeft voor een betere morgen, optimisme dat hen overeind houdt in deze wereld vol pijn en leed. Maar wat doe je wanneer je de Koran open slaat en het gevoel hebt dat alle Noor van jou afkaatst en niets tot je doordringt? Wat doe je wanneer je de Koran leest en al haar woorden van hoop langs je voorbij schieten? Welkom in de wereld van depressie: waarin de duisternis in je soms geen toegang geeft tot de grootste bron van licht in de werelden.

Wat is depressie?

Wat is depressie eigenlijk? Depressie is een stemmingsstoornis en wordt gekenmerkt door een neerslachtige stemming en het verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten. Het is een complexe aandoening waarbij de hersenen een belangrijke rol spelen. Wetenschappers denken dat depressie ontstaat door een samenspel van biologische, sociale en psychische factoren. Een veel voorkomend symptoom is het gevoel van waardeloosheid of overmatige schuld. In Juz’ 15 vond ik een prachtige vers die dat gevoel aanspreekt en wegneemt.

Inspiratie uit Juz’ 15

Juz’ 15 bevat heel Surah 17 al-Isra en een deel van Surah 18 al-Kahf. Van de vele onderwerpen die aan bod komen in deze Juz’, wil ik graag twee ayaat delen die mij persoonlijk hoop bieden. Zo zegt Allah SWT dat Hij Zijn hulp biedt aan iedereen. Dus hoe negatief je je ook voelt van binnen, weet dat Zijn hulp geen grenzen kent:

كُلًّا نُّمِدُّ هَٰؤُلَاءِ وَهَٰؤُلَاءِ مِنْ عَطَاءِ رَبِّكَ ۚ وَمَا كَانَ عَطَاءُ رَبِّكَ مَحْظُورًا

Wij verstrekken hulp aan iedereen: zowel aan dezen (ambitieus over het leven op deze wereld) als genen (strevend naar het hiernamaals) is hulp toegekend door jouw Heer. En de toekenning van jouw Heer is niet verboden of beperkt (voor iemand). [17:20]

Wanneer je je neerslachtig voelt, laag zelfvertrouwen hebt, of gevoelens van waardeloosheid, wanhoop of schuld voelt, onthoud dan dat Allah (swt) bijzondere zegeningen aan de mens heeft toegekend. Allah (swt) zegt dat de mens eer is toegekend, en boven alle andere scheppingen is gezet:

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا

En inderdaad hebben Wij de kinderen van Adam geëerd en hen gedragen over land en zee (i.e., in de steden, woestijnen, rivieren en oceanen), en hun van het goede gegeven en hen verheven boven velen degenen die Wij hebben geschapen. [17:70]

Hou vol

Als iemand die zelf lijdt aan depressie, weet ik goed hoe het voelt om je imaan en je mentale staat te balanceren. Het advies van familie en vrienden is vaak goed bedoeld, maar helpt je niet veel verder. Probeer de wonderen van God te zien in de kleine dingen, want Hij heeft deze wereld met schoonheid geschapen voor ons [Quran 18:7]. Een wandeling door het bos, joggen door de regen, op een publiekelijk bankje zitten in de zon en de diversiteit van mensen bewonderen, op Schiphol staan en proberen zoveel mogelijk talen te herkennen, meedoen met de fantasie van een klein kind. Het zijn allemaal kleine wonderen van Allah (swt) die je weer die connectie kunnen doen opleven. Wanneer je niks voelt is het belangrijk dat je met regelmaat je spirituele ‘medicijn’ blijft innemen door bijvoorbeeld de Koran te lezen, hoe moeilijk het ook is. Mocht je iemand kennen die last heeft van depressie: wees extra zorgzaam en geduldig.

Zoek spirituele hulp

De kracht van du’a valt niet te onderschatten. De Profeet (saw) heeft gezegd: “Allah is niet tevreden met diegenen die Hem om niks vragen” [Tirmidhi]. Dus vraag Hem. Zie constant dua doen als een steenhouwer die zijn hamer en beitel moet slaan op natuursteen. Keer op keer, keer op keer. Verwacht niet dat je plots iets ziet qua resultaat. Soms zijn het de kleine barsten diep van binnen, na al die slagen van de hamer, die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat de lichtstralen van Noor door de barsten alles van binnen zullen verlichten. Praat met een geestelijke geleerde, vraag om spiritueel advies die past bij jouw situatie. Probeer de Koran met vertaling te lezen en vind de ayaat die jou persoonlijk aanspreken. Verzamel die en geef niet op.

Zoek professionele hulp

Als moslim met depressie is het leven niet altijd makkelijk, omdat iedereen verwacht dat je geestelijk en spiritueel ‘een oplossing’ hebt door moslim te zijn. Je kan immers niet lijden aan een psychologische stoornis en daarnaast aanhanger zijn van een religie die draait om rust te vinden. Al je existentiële vragen zouden toch beantwoordt moeten worden? Helaas is dat niet altijd zo. Depressie is niet alleen iets wat van zichzelf weg gaat als je het hard genoeg negeert. Net zoals je voor fysieke pijntjes en kwaaltjes naar de dokter gaat, net zo moet je voor dingen die in jouw belevenis ineens anders zijn ook naar de dokter. Zoek professionele hulp. Wees niet bang om in vage termen te spreken over wat je voelt of denkt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om spirituele en professionele hulp te combineren om weer jezelf te zijn.

Ik hoop dat ieder van jullie die lijdt aan depressie (en/of een andere stoornis), ook de zegeningen van deze maand kan voelen. En dat je hart het licht van de Koran zoveel mogelijk zal absorberen.

https://wijblijvenhier.nl/33201/de-kora ... /#comments
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Overige artikelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten