Vrijdagpreek van 11-2-2022

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40549
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Vrijdagpreek van 11-2-2022

door Ayasha » wo _16-_feb-_2022ah, 16-2-2022ad, 11:47 pm

Vrijdagpreek, 11.02.2022

Goed leven leiden door de dood te herdenken

﴿اَلَّذٖي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيٰوةَ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّـكُمْ اَحْسَنُ عَمَلاًؕ وَهُوَ الْعَزٖيزُ الْغَفُورُۙ﴾
فَجَاءَهُ رَجُلٌ مِنَ الأَنْصَارِ فَسَلَّمَ عَلَى النَّبِيِّ ﷺ ثُمَّ قَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ أَىُّ الْمُؤْمِنِينَ أَكْيَسُ قَالَ ﷺ‏:‏«أَكْثَرُهُمْ لِلْمَوْتِ ذِكْرًا وَأَحْسَنُهُمْ لِمَا بَعْدَهُ اسْتِعْدَادًا أُولَئِكَ الأَكْيَاسُ‏»


Beste moslims!

Eén van de grootste waarheden van het leven is dat we het wereldse leven zullen verlaten door middel van de dood. Onze Rab zegt: ‘Iedereen zal de dood beproeven. Daarna worden jullie tot Ons teruggebracht.’
De dood is een realiteit en er is geen ontkomen aan. In een ander vers staat: ‘Zeg: “De dood waarvoor jullie vluchten achterhaalt jullie zeker. Vervolgens worden jullie tot Allah, de Kenner van het verborgene en van het waarneembare, teruggebracht en bericht Hij jullie over al hetgeen jullie (hebben gedaan en) doen.”

Beste gelovigen!
De belangrijkste reden waarom onze Rab ons uit het niets heeft geschapen en ons het leven heeft gegeven is omdat Hij ons op de proef stelt. In het vers dat zojuist is voorgelezen wordt het doel van Allah’s schepping van het leven en de dood als volgt verteld: ‘(Hij) Die de dood en het leven schiep opdat Hij jullie kan beproeven, wie van jullie het best in daden is. En Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde.’
De belangrijkste reden die onze beproeving moeilijk maakt en ons ervan weerhoudt om deze beproeving succesvol te doorstaan is dat we ons laten meeslepen door het vluchtige vermaak van het wereldse leven. We hechten meer waarde aan het wereldse leven dan we zouden moeten hechten en we vergeten het eeuwige leven van het hiernamaals.

Beste broeders, zusters!
Ons eindeloze verlangens en ambities voor de wereld zullen ons nooit gelukkig maken. De profeet ﷺ heeft het volgende gezegd: ‘Als de mens twee vlakten/dalen vol met eigendommen bezit, dan zou hij naar het derde verlangen. Niets bevredigt de maag van de mens dan de aarde. En Allah accepteert het berouw van de berouwtoners.’
Onze eisen voor het vermaak van het wereldse leven zullen ons overstelpen met pijn en verdriet. Zoals Yunus Emre zei ‘Degene die naar het wereldse verlangt zal een wereldvol problemen tegenkomen.’ Niemand die ooit op aarde heeft geleefd, is in staat geweest om al zijn wensen te verwezenlijken en aan al zijn verlangens te voldoen.

Beste aanwezigen!
We dienen de onvermijdelijke dood en het eeuwige hiernamaals te herdenken om ons niet te neigen naar de kortstondige wereld. Een metgezel kwam naar onze profeet ﷺ en zei: ‘Welke gelovige is wijzer o Boodschapper van Allah?’ De profeet ﷺ zei hierop: ‘Degene die de dood vaak herdenkt en de beste voorbereidingen treft voor het hiernamaals. Dat zijn de echte wijze personen.’
Het herdenken en veelvuldig herdenken van de dood, zal een blok zijn tegen onuitputtelijke passie voor de wereldse zaken. Het zal het verlangen voor het wereldse leven als ware remmen. Het zal ertoe bijdragen dat we ons vastklampen aan onze aanbidding en gehoorzaamheid om het eeuwige hiernamaals te krijgen.
Moge onze Almachtige Rab ons tot de dienaren laten behoren die de dood vaak herdenken waardoor ons hart verrijkt wordt.

https://www.facebook.com/colorislam/
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Lezingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten