Shubuhaat van de Atheïsten

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40500
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Shubuhaat van de Atheïsten

door Ayasha » za _7-_jan-_2017ah, 7-1-2017ad, 4:02 pm

Shubuhaat van de Atheïsten

Een van de vragen die Atheïsten van oudsher vragen aan degenen die in een Schepper geloven is:

"Kan God een steen maken die Hij Zelf niet kan optillen?

Hiermee denkt de Atheïst beet te hebben, want het beantwoorden van deze vraag met zowel 'ja' als 'nee' is fout. Als je 'ja' zegt, dan zeg je dat Hij het niet kan optillen wat Hem dus zwak maakt en als je 'nee' zegt, dan kan Hij dat niet scheppen en is Hij dus zwak.

Wie de basisregels van het verstand [al-'aql] niet kent, zal denken dat dit een hele goede en scherpe vraag is en misschien zelfs gaan twijfelen aan zijn geloof. In werkelijkheid is deze vraag zo stupide en lijkt het daarom een slimme vraag voor de Atheïst wiens verstand op slot staat. Hoe erg is het dan dat shaytan je tot ongeloof en twijfel heeft gebracht middels zo'n stupide vraag en jij erin bent getrapt? Daarom is kennis vergaren belangrijk en verplicht.

Om zo'n vraag te beantwoorden is het belangrijk om de regels van het verstand te kennen en wat verstandelijk mogelijk en onmogelijk is voor Allah ta’ala en het is van nog meer belang om die te kennen wanneer je omgeven bent door Atheïsten in een land zoals Nederland. Daarom worden deze zaken nauwkeurig uiteen gezet wanneer men tawhid gaat bestuderen met de boeken van de Ash'ari's en Maturidi's zodat je als een gelovige sterk in je schoenen staat betreft deze shubuhaat.

Terugkomend op deze vraag van de Atheïst:

    1) Deze vraag heeft te maken met de Qudra [Kracht] van Allah.

    2) Het verstand wat zich baseert op de Qur'an en Sunnah leert ons dat de Qudra van Allah totaal geen betrekking heeft op het onmogelijke, zo kan niet gezegd worden dat Allah de Kracht heeft om Zichzelf te vernietigen of een tweede God te maken die precies is zoals Hem. Het bestaan van zo'n steen is onmogelijk en dus heeft de Qudra van Allah er geen betrekking op.

    3) De vraag zelf is een onlogische vraag. In het eerste gedeelte van de vraag zegt de Atheïst dat Allah de Kracht heeft om vervolgens te zeggen dat Hij dat niet heeft.

De vraag klopt grammaticaal wel en qua zinsbouw, maar het klopt in betekenis van geen kant. Dit is alsof wij iemand zouden vragen: "kun je deze wiskundige som oplossen op voorwaarde dat je niks van wiskunde snapt?" of "kun je mijn auto repareren op voorwaarde dat je niks weet van auto's?"

Zo is het ook onzinnig om de zwakte van het oog te bevestigen als je zegt dat het oog zwak is, omdat je er niet mee kan eten. Nee, het oog heeft gewoon geen betrekking op eten, maar op het zien.
Een antwoord op zo'n vraag is dus dat de vraag niet eens klopt en onzinnige vragen die niet kloppen dien je niet te stellen en de Qudra van Allah heeft geen betrekking op het onmogelijke.

Onze edele shaykh Galal al-Jihani حفظه الله zei: "Als je Sanusiyya [basis Ash'ari aqida boek] goed bestudeert, dan zal je standvastig in Allah geloven al zou de gehele wereld Atheïstisch zijn en jij de enige gelovige op aarde."

Groepen die zeggen dat het een bid'a is om het verstand te bestuderen, stellen met deze norse houding vele moslims bloot aan het Atheïsme doordat ze geen bagage hebben om hun geloof in Allah goed te verdedigen. Wanneer het zover is keren ze terug naar de Ash'ari en Maturidi geleerden om zulke vragen te beantwoorden en mensen te redden van ongeloof om hen daarna vervolgens in de rug te steken nadat ze het werk hebben opgeknapt door hen te beschuldigen van bid'a.

In de Qur'an al-Kariem staat er:

أَعْلَمُ أَنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

"Ik weet dat Allah macht heeft over alle dingen." {2:259}

Zo zijn er meerdere verzen in de Qur'an die hierop lijken.

In het bovenstaande hebben we deze vraag van de Atheïsten behandeld en daarin hebben we gezegd dat de Qudra [Kracht & Macht] van Allah geen betrekking heeft op het onmogelijke [mustahil]. Zo kan men niet zeggen dat Allah ta'ala de Qudra heeft om Zichzelf te vernietigen, want bestaanloosheid van Allah ta'ala is onmogelijk. Indien men zegt dat de Qudra van Allah betrekking heeft op het onmogelijke, dan zegt men daarmee dat het bestaan van Allah slechts mogelijk is en niet verplicht [wajib] en dit is dwaling, want de 'aqida van de islam is dat het bestaan van Allah verplicht is [wajib al-wujud].

In deze post lezen jullie hoe wij dit moeten rijmen met de vele verzen uit de Qur'an dat waarin staat dat Allah ta'ala Qadier is over alle zaken.

Wij hebben enkele foto's gemaakt uit het boek Ar Risala van Ustadh Mohamed Aarab حفظه الله, docent theologie en usul al-fiqh aan de Islamic University of Rotterdam (IUR). Dit boek welke uitgegeven is door Kennishuys kan men hier aanschaffen: https://goo.gl/t2n25d

Afbeelding

Sunni Instituut
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Avatar gebruiker
Abdul Malik
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 3878
Geregistreerd: vr _23-_jan-_2009ah, 23-1-2009ad, 8:15 am

Re: Shubuhaat van de Atheïsten

door Abdul Malik » zo _8-_jan-_2017ah, 8-1-2017ad, 7:35 am

Er wordt op deze manier een Koran vers geheel verkeerd geïnterpreteerd/vertaald, en daardoor geheel verkeerd begrepen en misbruikt.

Allah(swt) zegt in de Koran:

وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

wa-Allahu a'la Koelli Shayi(n) qadier

Wat verkeerd wordt vertaald als: " En Allah kan alles" of " En Allah kan alles doen" . Dit is een gehele verkeerde benadering/vertaling van het Arabisch.

Een betere benadering/vertaling moet zijn: "En Allah heeft macht/zeggenschap over alle dingen"

Want als men een onwetende Moslim vraagt of Allah(swt) alles kan dan zegt hij onwetend: Ja!

En in realiteit kan Allah(swt) niet alles.
Dit is misschien op het eerste gezicht moeilijk te begrijpen.
Maar dit moet men begrijpen in de Goddelijkheid en Perfectheid van Allah(swt) .

Omdat Allah(swt) juist Goddelijk is en Perfect is, doet Allah(swt) alleen Goddelijke en perfecte dingen. En geen on-goddelijke dingen en/of on-perfecte dingen.

Zo zal Hij niet en nooit liegen.
Of Hij zal niet en nooit onrechtvaardig zijn.

En zo kan men vele dingen meer bedenken die Allah(swt) niet en nooit zal/kan doen juist omdat Hij Allah(swt) is. Het past niet voor Zijn Heiligheid en Goddelijkheid dat Allah(swt) iets zal/kan doen dat tegen Zijn Heiligheid en Goddelijkheid in gaat.

Dit is precies als een Christen mij vraagt als Allah(swt) wil kan hij dan een mens worden en voor mijn zonden sterven? dit is een vraagstelling dat Allah(swt) niet en nooit zal/kan doen. Juist omdat Hij Allah(swt) is. Allah(swt) heeft de mooiste en beste eigenschappen/namen. En daar kan Allah(swt) niet tegen in gaan, anders is Allah(swt) , Allah niet meer.

Juist omdat Allah(swt) perfect en Goddelijk is, doet Hij alleen perfecte en Goddelijke dingen. Zo zal Allah(swt) niet en nooit on-perfecte en on-goddelijke dingen doen. In deze context zal/kan Allah(swt) niet alles kunnen doen, Allah(swt) doet alleen die dingen die Hem waardig zijn en bij zijn Goddelijkheid en Majesteit, Verhevenheid behoren.

Dus het idee dat Allah(swt) alles kan doen is niet waar, en het behoord niet tot zijn Heilige Goddelijkheid en Perfecte Eigenschappen. Juist omdat Hij Allah(swt) is.

Kan Allah(swt) bevoorbeeld nog een God creëren naast Hem, dat on-gecreëerd is?
Het antwoordt is: Nee! Ten eerste zal Allah(swt) niet en nooit een andere God kunnen creëren naast Hem,dat daarnaast on-gecreëerd is.

Allah(swt) is uniek en verheven boven zijn schepping.
Geprezen zij Allah(swt) over wat ze allemaal aan Hem toeschrijven!
LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMAD RASULALLAH!

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40500
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Re: Shubuhaat van de Atheïsten

door Ayasha » zo _8-_jan-_2017ah, 8-1-2017ad, 6:11 pm

Salam aleikum

BarakAllahuFiek voor deze extra uitleg, broeder Abdul Malik, masha'Allah. Deze vind ik persoonlijk nog duidelijker en begrijpelijker als die in de openingspost.

Als een atheïst een dergelijke vraag zou stellen, zou je hem ook een wedervraag kunnen stellen. Bijvoorbeeld: "Waarom vraag je zoiets terwijl je niet gelooft dat er een Almachtig God bestaat? Hoe kan iets, wat volgens jouw mening niet bestaat, iets creëren?"
Alleen daarom is zo'n vraag van een atheïst al onzinnig.
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl


Keer terug naar Islam en Atheïsme

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten