Pagina 1 van 1

Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: wo _22-_okt-_2014ah, 22-10-2014ad, 8:48 pm
door SilenceC
Salaam,

Vroeg me af of het is toegestaan om te bidden in je pyjama?
Las ergens dat de enige voorwaarde aan je kleren is dat ze schoon zijn.
Ben benieuwd :) Ben nog zoekende naar hoe ik anders fajr-gebed kan doen!

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: do _23-_okt-_2014ah, 23-10-2014ad, 9:40 am
door asila
Heb je geen gebedskleding dan? In je pyjama kan echt niet! Ik vind dat respectloos.

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: do _23-_okt-_2014ah, 23-10-2014ad, 10:06 am
door r4mz1
Alaikoum asalaam SilenceC

Zolang ze rein zijn, is dit geen probleem.

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (may Allah have mercy on him) was asked about the ruling on praying in nightclothes and attending gatherings wearing them. He said: There is nothing wrong with praying in nightclothes if they are pure, whether one comes to the mosque wearing them or not, unless those clothes will attract attention and criticism, and people will talk about him in their gatherings because of that. People should avoid anything that may be a cause of people backbiting about them. End quote.

Majmoo‘ Fataawa Ibn ‘Uthaymeen, 12/362

http://islamqa.info/en/103867

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: do _23-_okt-_2014ah, 23-10-2014ad, 10:49 am
door imanvdkraan
assalaam aleikum

beste r4mz1, zou je zou goed willen zijn de nederlandse vertaling van bovenstaande te plaatsen? het is tenslotte een nederlands forum en niet iedereen beheerst de engelse taal.

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: do _23-_okt-_2014ah, 23-10-2014ad, 1:20 pm
door r4mz1
Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd naar de regelgeving betreffende het bidden in nachtkledij en het bijwonen van bijeenkomsten in nachtkledij. Hij zei: "Er is niks mis met bidden in nachtkledij als ze rein zijn, ongeacht men ze draagt om naar de moskee te gaan of niet, behalve als die kledij aandacht en kritiek zou uitlokken en men er daarom over zou praten in hun bijeenkomsten. Men moet hetgeen dat aanleiding geeft tot roddelen vermijden."

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: do _23-_okt-_2014ah, 23-10-2014ad, 9:38 pm
door SilenceC
Samenvattend: kan dus als ze schoon zijn. Nee, heb geen gebedskleding... Weet sowieso niet hoe ik de energie zou kunnen opbrengen om vijf keer per dag andere kleren aan te trekken. Normaal gesproken kleed ik me eerst aan enzo, maar in het weekend ben ik te moe om zo vroeg op te staan.

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: vr _24-_okt-_2014ah, 24-10-2014ad, 7:00 am
door Abdul Malik
Assalamu Aleikum,

Er zijn velen voorbeelden te vinden dat de Profeet Mohammad :saw: opstond uit zijn slaap en daarna zijn ritueele wassing verrichte en daarna direct ging bidden zonder zich speciaal om te kleden.

Dus als de kleding/pyjama waar in men heeft geslapen rein is en het bedekt verder de verplichte lichaamsdelen dan kan/mag men daarin gewoon bidden.

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: vr _24-_okt-_2014ah, 24-10-2014ad, 4:34 pm
door laa_riba
Profeet -vzmh- heeft misschien wel met slaapkleding gebeden, omdat die wellicht wist dat anders te zwaar zou zijn voor zijn ummah,,,maar Hij -vzmh- heeft ook vele malen gezegd dat je ook de mooiste kleding moet dragen als je bid en naar de moskee gaat etc...dus wat kan je hieruit opmaken? ter illustratie zo een voorbeeld:

Als de koning jou zou roepen, zou je dan met een pyjama gaan?
Als je vrouw/man/vader/moeder/broer/broertje/vriend/vriendin/kuffaar zou uitnodigen, zou je met een pyjama gaan?

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: za _25-_okt-_2014ah, 25-10-2014ad, 2:48 am
door Abdul Malik
Assalamu Aleikum,

Er is een lang bekend verhaal van een gelovige Moslim kleermaker die naar een koning ging. En deze Koning was streng en barbaars en arrogant. Iedereen die naar deze Koning ging droeg uit vrees zijn beste en mooiste kleding om hem te behagen in zijn aanwezigheid. Toen eens een vrome Moslim kleermaker hem zou bezoeken gaf de kleermaker hem aan dat hij een zeer mooi en het prachtigste gewaad aan de Koning zou aanbieden. Maar toen de kleermaker eindelijk na een lange tijd voor de koning verscheen, presenteerde hij de koning slechts met een handje vol lucht. En vertelde de koning dat dit de beste kwaliteit kleding was die hij maar kon verkrijgen.

Waar het verhaal eigenlijk op neer komt is dat de koning met stomheid en domheid gelagen was, en niet begreep hoe hij deze onzichtbare kleding moest dragen, zodat hij in deze kleding letterlijk naakt stond voor zijn eigen publiek door zijn eigen onbegrip domme en arrogantie. Dit oud en bekend verhaal refereerd naar het vers in de Koran waar Allah :swt: zegt:

O kinderen van Adam! Wij hebben u inderdaad kleding nedergezonden om uw naaktheid te bedekken, ook om sierlijk te zijn, doch het kleed van Godsvrucht(Taqwah) is het beste. Dit is een teken van Allah, opdat zij er lering uit mogen trekken. (Koran 7:26)

Tafsir ibn Kathir zegt:

"Dus als iemand Allah :swt: vreest en zich beschermd met de kleding van Taqwah tegen (zijn) zonden dan is dit de betekenis van het vers."

Tafsir Ahsanul-Bayan zegt:

"-Allah :swt: ziet graag de zegening op zijn slaaf. ( At-Tirmidhi)

-en Allah :swt: is Mooi en Hij houd van schoonheid. (Sahih Muslim)

Iemand die zichzelf goed en mooi kleed is aangenaam in de ogen van Allah :swt: , maar als iemand zich met bescheide (maar correcte) kleding kleed, dan is dat ook een zeer prijswaardig iets. De Boodschapper van Allah :saw: heeft daarom ook gezegd:

Eenvoud/Simpelheid(badhadha) is een tak van het geloof (Sunan Ibn Majah)."

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: do _30-_okt-_2014ah, 30-10-2014ad, 9:11 pm
door asila
Ik snap echt niet dat iemand te moe kan zijn om ff snel een schone lange jurk aan te trekken en zo zijn of haar gebed te verrichten. Je hebt van die jurken voor mannen die trek je in 1 sec. aan. Hoe zit het dan met de wassing? Je moet naar de badkamer lopen je emmertje volgieten en de kleine wassing verrichten.

Re: Bidden in pyjama

BerichtGeplaatst: vr _31-_okt-_2014ah, 31-10-2014ad, 8:04 am
door imanvdkraan
assalaam aleikum

je ben bewonderenswaardig, zuster asila. Elhamdulillah is een andere (de makkelijke) manier ook toegestaan.