Sudjuud-us-sahw

Plaats hier alles m.b.t. het gebed, woedhoe, adhan, etc.
RANDOM_AVATAR
elmoemien2005
Beginner
Beginner
 
Berichten: 14
Geregistreerd: wo _14-_dec-_2005ah, 14-12-2005ad, 3:32 am

Sudjuud-us-sahw

door elmoemien2005 » za _17-_dec-_2005ah, 17-12-2005ad, 3:36 am

Sudjuud-us-sahw

Sudjuud-us-sahw kan gebruikt worden om onvolledigheden tijdens het gebed te herstellen. Oorzaken zijn:

* Toevoeging

Als er met opzet een handeling wordt toegevoegd dan is het gebed ongeldig. Als dit gebeurd door vergeetachtigheid kan dit gecorrigeerd worden met sudjuud-us-sahw. Als hij de toevoeging herinnert terwijl hij ermee bezig is, dient hij deze handeling te verlaten. De sudjuud word na de salaam gedaan, waarna weer een salaam uitgesproken wordt.

Voorbeeld:
Iemand heeft 5 rakaat in plaats van 4 gebeden. Als hij zich dit pas herinnert in de tashahhud, dan maakt hij deze af, geeft salaam, doet sudjuud-us-sahw, en daarna weer salaam. Als iemand de toevoeging pas na de salaam herinnert, dient hij de sudjuud-us-sahw te doen, en daarna weer salaam. En als iemand het tijdens de 5de rakaah herinnerd dient hij meteen te gaan zitten, de tashahhud te doen, salaam geven, en daarna sudjuus-us-sahw, afgesloten met nog een salaam.

Als de salaam te vroeg word gezegd door vergeetachtigheid mogen de overgebleven rakat gebeden worden zodra de persoon het zich herinnert. Dus als bijvoorbeeld na de tweede rakaah salaam word gezegd terwijl het gebed bestaat uit 4 rakaat en de salaam is al gezegd, dan behoort deze persoon de overgebleven 2 rakaat te verrichten, af te sluiten met salaam, en daarna met sudjuud-us-sahw, wat weer afgesloten wordt met de salaam. Als de salaam met opzet te vroeg wordt gezegd is het gebed ongeldig.

* Vermindering

Als er een deel vergeten wordt van de Salaat door opzet dan is het gebed ongeldig. Als het gebeurd door vergeetachtigheid, en iets is vergeten maar hij is al bij de volgende rakaah, dan geld de vorige (onvolledige) rakaah niet meer, en telt de rakaah waar hij nu mee bezig is voor de vorige. Als iemand nog in dezelfde rakaah is dan dient hij terug te gaan naar het vergeten deel, het opnieuw te verrichten, en vanaf dat punt weer verder te gaan. In beide gevallen word dan na de salaam sudjuud-us-sahw verricht wat weer afgesloten word met de salaam. Als de openingstakbier vergeten is, is het gebed ook ongeldig. En als iemand een waadjib-onderdeel vergeet, maar hij is al in de volgende rakaah dan dient hij de sudjuud-us-sahw vََr de salaam te doen.

* Twijfel

Bij twijfel moet uitgegaan worden van de waarschijnlijkheid. Als iemand denkt dat hij maar 3 rakaah heeft verricht in plaats van 4, dan moet hij alsnog 1 rakaah verrichten om het viertal compleet te maken, en af te sluiten met sudjuud-us-sahw na de salaam. Als iemand dit zich pas na lange tijd herinnert dient hij het gebed opnieuw te verrichten.

De profeet heeft gezegd: "Als iemand van jullie twijfelt in zijn Salaat, laat hij zich dan inspannen om te achterhalen wat correct is. Vervolgens kan hij hierop zijn Salaat completeren. Daarna dient hij Salaam te verrichten, gevolgd door twee Sadjdah's =Sudjuud-us-sahw." (Boecharie & Moeslim)

Als iemand echt niet meer wat wat nou waarschijnlijker is, dan dient hij het zekere voor het onzekere te nemen, en hetgeen waarover hij twijfelt uit te voeren. Hij maakt zijn Salaat af, doet vََr de salaam sudjuud-us-sahw, en sluit af met de salaam.

De profeet heeft gezegd: "Als iemand van jullie twijfelt over zijn Salaat en niet weet of hij nu drie of vier rakaah heeft gebeden: hij dient de twijfel dan weg te werpen en voort te bouwen op dat waar hij zeker van is. Vervolgens verricht hij twee Sadjdah's vََr de salaam. Als hij dan vijf rakaah zou hebben gebeden dan maken deze twee sadjdah's er een even aantal van. En als hij dan toch vier rakaah zou hebben gebeden dan zijn deze twee sadjdah's een vernedering voor de satan." (Moeslim)

Als iemand te laat komt in het gezamelijk gebed, en de Imaam staat in Ruku, dan moet diegene de takbier doen, en naar Ruku gaan. Deze rakaah geld dan nog. Als hij later is dan de Ruku, dan moet hij zijn gebed afsluiten met sudjuud-us-sahw vََr de salaam.

Keer terug naar Het Gebed

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten