PREPPING

testen, spammen..van alles en nog wat, leef je uit, maar houdt het wel netjes....
Avatar gebruiker
mahdivrielink
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Berichten: 5460
Geregistreerd: wo _15-_feb-_2006ah, 15-2-2006ad, 11:28 pm
Woonplaats: Islamsterdam West

PREPPING

door mahdivrielink » do _27-_sep-_2012ah, 27-9-2012ad, 11:19 am

Prepping????? Wat is dat nou weer?

Prepping is een verkorting van 'preparing' of in gewoon Nederlands 'voorbereiding'.
Op dit moment is er een serie op National Geographic onder de naam "Doomsday Preppers". Dat gaat over mensen die zich voorbereiden op een grote ramp. Dat kan een aardbeving of grote overstroming zijn omdat ze in een gebied leven waar het risico reëel is, anderen verwachten een 'doomsday' waarin er een einde komt aan de wereld zoals we die op dit moment kennen. Het, door sommige verwachtte, einde van de wereld volgens de Mayakalender (21 december 2012!) speelt soms ook een grote rol.
Zie ook op de site van NatGeo: http://natgeotv.com/nl/doomsday-preppers/over

Deze doomsday preppers hebben hun hele leven toegewijd aan de voorbereiding op dit moment. In mijn ogen neemt dit soms zeer extreme vormen aan, maar er zitten ook hele nuttige en interessante aspecten aan.

Als moslim geloof ik zeker dat 'doomsday' zal komen als de Dag des Oordeels. De eerste en voornaamste prepping voor een moslim is het onderhouden van de gebeden en volgen van de koran en soennah. Als de dag des Oordeels komt, helpt het niet om weg te kruipen in een schuilkelder met gigantische voorraden aan voedsel en water, een zwaar bewapend fort te bouwen en geweren en andere wapens te hebben. Niemand zal er aan kunnen ontkomen!

Maar het hoeft geen dag des Oordeels te zijn om toch een grotere of kleinere ramp mee te maken. Hierbij vertrouwen op Allah swt is absoluut goed, maar als het daarbij blijft, is het naar mijn mening wel erg 'kort door de bocht'. Heeft de Profeet vzmh niet gezegd: "Vertrouwt op Allah swt, maar bindt wel je kameel vast!"? Met andere woorden: zorg dat je zelf ook het nodige doet!

We leiden ons dagelijks leven vaak zonder erbij na te denken dat er iets zou kunnen gebeuren. We draaien de kraan open en hebben water. We doen het fornuis aan en kunnen koken. We gaan naar de winkel en kopen wat we nodig hebben. Maar is dat wel allemaal zo gewoon? Mogen we ervan uit gaan dat het altijd zo zal blijven?

Wat als er morgen een hoofdwaterleiding breekt en je een dag of langer geen water hebt? Wat als er een tijd lang geen elektriciteit is omdat er door een storm kabels breken van de toevoer?
Dat zijn maar kleine dingen, maar toch hel ingrijpend!
Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Wat als er een overstroming komt? De mensen in Zeeland in 1953 dachten ook dat hen dat niet zou overkomen. Of het huis van de buren brand af en je flat moet ontruimd worden wegens instortingsgevaar?
Zo is er een eindeloze waslijst op te noemen van wat er zou kunnen gebeuren. Veel dingen zijn echt niet ver gezocht!

De Nederlandse overheid heeft een site met antwoorden op de vraag: "Wat moet ik doen als de sirene gaat?". http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... -gaat.html
Nuttige informatie, maar naar mijn mening nog steeds erg minimaal. Je kan veel meer doen. En de aanbevolen noodpakketten die je kan kopen, zijn onvolledig en veel te duur!

Mijn vraag aan jullie, om de discussie op gang te brengen, is: Wat doen jullie om je voor te bereiden? "Are you prepping?"
Wie heeft er bijvoorbeeld een "bugout bag", een tas met de meest noodzakelijke dingen om minstens 72 uur jezelf te redden als je het huis uit moet vluchten?
Ik hoop dat er hele leuke tips en ideeën komen en dat iedereen er eens bij stil staat. Neem ook de verantwoordelijkheid voor je familie, je kinderen. Je moet er toch niet aan denken dat je een baby niet kan voeden omdat er even geen water is in het minste geval...
En leer je jezelf ook bepaalde dingen aan om zelfredzaam te kunnen zijn?
Zelf beoefen ik 'bushcraft' dat mij ook de mogelijkheden biedt om ergens buiten te overleven, al zou het maar achter in het park zijn. Zie ook mijn topic: viewtopic.php?f=18&t=71730

Nou, ik ga nu niet te veel meer schrijven. Ik laat het aan jullie over.
Ik plaats nog wel een video uit de National Geographic serie "Doomsday Preppers".
Ik zeg erbij dat je absoluut niet zo ver hoeft te gaan, je moet ook beide benen op de grond houden!
Maar het is wel vermakelijk én je steekt er toch iets van op.

[BBvideo]http://www.youtube.com/watch?v=JOZoxKZ0xGo[/BBvideo]

RANDOM_AVATAR
AarabMohammed
Super lid
Super lid
 
Berichten: 616
Geregistreerd: wo _26-_mei-_2010ah, 26-5-2010ad, 7:09 pm

Re: PREPPING

door AarabMohammed » do _27-_sep-_2012ah, 27-9-2012ad, 12:59 pm

as-salaamoe 'alaykoem,

Het belangrijkste, in zo'n situatie, vind ik, dat je imaan en taqwa hebt, zodat je in staat bent anderen te helpen en te delen wat je hebt, ook al betekent dat je het zelf moeilijk zal hebben. (Principe van het "voeden van een hongerige op een dag dat je zelf honger hebt").

Daarnaast heb ik gisteren nog gekeken hoe je vuur kan maken met een stuk hout en een stok. :) subhaan-allah voor wat Hij ons heeft onderwezen.

[BBvideo 425,350]http://www.youtube.com/watch?v=8vABSS9KNtQ[/BBvideo]

PS: waarom staan deze topics van je in spammen?

Avatar gebruiker
mahdivrielink
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Berichten: 5460
Geregistreerd: wo _15-_feb-_2006ah, 15-2-2006ad, 11:28 pm
Woonplaats: Islamsterdam West

Re: PREPPING

door mahdivrielink » do _27-_sep-_2012ah, 27-9-2012ad, 3:00 pm

Iman en taqwa, dat zou voor een moslim zo logisch moeten zijn dat het bij wijze van spreken niet eens genoemd zou hoeven te worden.
Maar hoever gaat het principe van "voeden van een hongerige op een dag dat je zelf honger hebt"?
Een moeder zal altijd als eerste haar eigen kinderen blijven voeden en niet die van de buren als het erop aan komt. Zelf zal ze zich nog wel het eten uit de mond sparen. En om bij eten te blijven; wanneer de mogelijkheid om te eten nog maar zeer beperkt is, hoe ver gaat je delen wanneer dit betekent dat er uiteindelijk voor niemand meer genoeg over blijft om er profijt van te hebben?
Als het er echt op aan komt, zal iedereen toch voor zichzelf opkomen. Zou je met een schip vergaan en je bent samen met nog één ander persoon als overlevende over en je dreigt beide te verdrinken tenzij je op het laatste stuk wrakhout kan klimmen dat slechts één persoon kan houden, heb je wel een groot dilemma. Dan is het een zaak van de ander of jijzelf en niemand kan en mag het je kwalijk nemen als je de ander een dusdanige klap geeft dat hij zinkt om uiteindelijk zelf te overleven. Inshallah hoeft niemand zoiets mee te maken, maar ieder mens heeft de drang om zelf te overleven, desnoods ten koste van een ander.

Ik ben zelf wel eens in een moeilijke situatie geweest waarin iemand onder een metro was gekomen en nog leefde en bij bewustzijn was. Ik had theoretisch de mogelijkheid om hem er onderuit te trekken maar het risico voor elektrocutie was wel zeer reëel aanwezig. Dat risico heb ik niet genomen, het zou grote domheid zijn geweest. Na 15 minuten was het pas zeker dat de ruim 750 volt spanning was afgesloten en waren er zichtbare 'kortsluiters' geplaatst om te voorkomen dat er iets zou gebeuren als de spanning per ongeluk weer opnieuw zou worden ingeschakeld. Daarna kon die persoon gered worden. Het waren 15 hele lange minuten waarin hij dood had kunnen gaan. Als dat was gebeurd, was het pech voor hem. Mijn eigen leven is altijd nog belangrijker voor mijzelf.

De techniek om vuur te maken met een handboor of boogboor is ook typisch iets voor bushcraft en wordt door primitief levende mensen nog dagelijks gebruikt. Het is handig om het te leren voor noodsituaties, toe te passen voor de lol en zeker een stukje voorbereiding. De meeste mensen zitten met de handen in het haar als de lucifers op zijn en de aansteker leeg.

Dit is een voorbeeld van prepping wat ik onder meer doe:
Water is een noodzakelijke levensbehoefte. Ik heb zelf een keer een dag zonder water gezeten, maar dat was alhamdulillah pas nadat ik had gedoucht en op het punt stond om naar het werk te gaan. Maar het kan zomaar weer gebeuren als ik thuis ben en gedurende de dag moet drinken, eten en mezelf het liefst ook nog wassen.
Uit Marokko heb ik destijds 3 containers van 30 liter meegenomen. Totaal kan ik dus 90 liter water bewaren. Om te kunnen eten en drinken en het liefst ook nog iets weg te kunnen spoelen in het toilet, zou ik 5 liter per dag genoeg aan hebben. Dus het is genoeg water om 18 dagen door te komen.
Omdat het meestal toch niet zo lang duurt dat de kraan is afgesloten, kan ik gerust wat meer water verbruiken en mezelf ook nog wassen. Dat ruikt wat beter.....

Ik ga de containers binnenkort weer vullen. Ik voeg dan een kleine hoeveelheid pure chloor toe om het water lange tijd, meer dan een jaar, goed te houden. Ik moet alleen nog even een chloormeter zien te regelen om zeker te weten dat het water nog drinkbaar is en ik geen chloorvergiftiging op loop.
Wat misschien ook handig is, is een actief koolstoffilter. Dat neemt bij gebruik de nare smaak uit het water. Maar als ik er thee van zet, kook of limonade aan toe voeg, proef ik het chloor ook niet meer.

[img=center]https://lh6.googleusercontent.com/-9rRtIS2BRZk/UGRIABbtguI/AAAAAAAAGn0/CNSFothZKjA/s640/IMGP2613.JPG?gl=NL[/img]

Waarom dit topic in 'spammen' staat?
Tja, het is geen islamitisch onderwerp (ook al benaderen wij zaken vanuit de islam), dus dan komt het vanzelf onder de categorie 'overig'.
De keus was er dan tussen 'Niet Islamitische gerelateerde onderwerpen' en 'spammen'.
Bij spammen staat de toevoeging: 'testen, spammen..van alles en nog wat'.
Ik denk dat het onderwerp 'prepping' evenals 'bushcraft' het meest onder 'van alles en nog wat' valt.

Avatar gebruiker
Ikrimah
Gewaardeerd lid
Gewaardeerd lid
 
Berichten: 209
Geregistreerd: za _7-_jul-_2012ah, 7-7-2012ad, 3:05 am

Re: PREPPING

door Ikrimah » do _27-_sep-_2012ah, 27-9-2012ad, 5:46 pm

salam ou alaikom,

Ik heb twee 'noodtassen' eentje in de auto en eentje in de schuur. Moet nog wel wat eten kopen om in beide tassen te stoppen. In die tassen zitten dingen zoals een touw, zaklapm een flint ehbo trommel enz.

Voor de rest heb ik wat extra voedsel, nog lang niet genoeg om er een jaar van te kunnen leven, maar ik ben op de goede weg. Ik heb ook een waterfilter aangeschaft. Ik heb ook een kacheltjes die op gas loopt, zo nu en dan koop ik een flesje.

Wat ik aan je wilde vragen Mehdi, waar kun je het beste van die lucht dichgte emmers halen waar je voedsel voor lange tijd kunt bewaren? En hoe bereid je dat voor, stop je de voedels in de emmer en klaar of moet je andere dingen doen?

Avatar gebruiker
imanvdkraan
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Berichten: 20070
Geregistreerd: za _26-_sep-_2009ah, 26-9-2009ad, 8:50 am

Re: PREPPING

door imanvdkraan » do _27-_sep-_2012ah, 27-9-2012ad, 9:01 pm

assalaam aleikum

ik heb een paar zakjes extra macaroni, een paar blikjes extra tomatenpuree, en groenten en nog 5 flesjes water van een halve liter...ik denk dat, wanneer er een ramp plaatsvindt, ik er snel geweest zal zijn. (fluiten)
Alhamdulillah, i received nothing i wanted...but i received everything i needed

wa aleikum assalaam wa rahmatullahi wa barakatu

Avatar gebruiker
mahdivrielink
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Berichten: 5460
Geregistreerd: wo _15-_feb-_2006ah, 15-2-2006ad, 11:28 pm
Woonplaats: Islamsterdam West

Re: PREPPING

door mahdivrielink » vr _28-_sep-_2012ah, 28-9-2012ad, 12:48 am

Ikrimah schreef:salam ou alaikom,

Ik heb twee 'noodtassen' eentje in de auto en eentje in de schuur. Moet nog wel wat eten kopen om in beide tassen te stoppen. In die tassen zitten dingen zoals een touw, zaklapm een flint ehbo trommel enz.

Voor de rest heb ik wat extra voedsel, nog lang niet genoeg om er een jaar van te kunnen leven, maar ik ben op de goede weg. Ik heb ook een waterfilter aangeschaft. Ik heb ook een kacheltjes die op gas loopt, zo nu en dan koop ik een flesje.

Wat ik aan je wilde vragen Mehdi, waar kun je het beste van die lucht dichgte emmers halen waar je voedsel voor lange tijd kunt bewaren? En hoe bereid je dat voor, stop je de voedels in de emmer en klaar of moet je andere dingen doen?


Je bent goed bezig!
Ik heb de beste emmers in Marokko gezien. Het blokkerfiliaal bij mij heeft zoiets niet en ik vond ook niets op hun site.
Mogelijk vind je wat bij een Turkse winkel?
Maar een goedkoop idee is om bij een snackbar vragen of ze een paar lege mayonaise-emmers met deksel voor je hebben. Die zijn ook een liter of 10 en vaak worden ze toch weggegooid.

In de emmers zou ik alleen voedsel bewaren dat droog is. Denk aan erwten, bonen of pastaproducten of meel. Ik bewaar zo ook alles tegen de muizen. Verse groenten en vlees of vis zou je kunnen drogen met een droogapparaat. Ik heb er een gekocht bij Neckerman, de goedkoopste die ik kon vinden. Je kan porties daarna vacuüm bewaren met een vacuüm seal apparaat of gewoon in ziplock bags. En in een emmer kan dan ook natuurlijk.
Verder kan je ook nog gaan inmaken in weckflessen. Er zijn verschillende sites te vinden die producten daarvoor leveren. Het is even werken, maar ook weer leuk om te doen. Als je vooral verse seizoensproducten haalt op de markt of Turkse en Marokkaanse winkel, spaar je een hoop geld uit ten opzichte van conservenblikken uit de winkel.
Onze grootouders deden dat soort dingen altijd. En met de huidige crisis, waarvan we nog nauwelijks het begin meemaken als je het mij vraagt, ben je, behalve met prepping, ook bezig met een stuk goedkoper leven. We zullen er toch een keer aan moeten wennen.
Daarnaast ook leren om kleding te repareren en/of verstellen, sokken stoppen en iets een tweede leven geven door het voor wat anders te gebruiken. Dat is beter dan weg gooien zoals de meeste mensen gewend zijn.

RANDOM_AVATAR
AarabMohammed
Super lid
Super lid
 
Berichten: 616
Geregistreerd: wo _26-_mei-_2010ah, 26-5-2010ad, 7:09 pm

Re: PREPPING

door AarabMohammed » vr _28-_sep-_2012ah, 28-9-2012ad, 4:45 pm

mahdivrielink schreef:Als het er echt op aan komt, zal iedereen toch voor zichzelf opkomen. Zou je met een schip vergaan en je bent samen met nog één ander persoon als overlevende over en je dreigt beide te verdrinken tenzij je op het laatste stuk wrakhout kan klimmen dat slechts één persoon kan houden, heb je wel een groot dilemma. Dan is het een zaak van de ander of jijzelf en niemand kan en mag het je kwalijk nemen als je de ander een dusdanige klap geeft dat hij zinkt om uiteindelijk zelf te overleven. Inshallah hoeft niemand zoiets mee te maken, maar ieder mens heeft de drang om zelf te overleven, desnoods ten koste van een ander.
as-salaamoe 'alaykoem,

Als wij die twee overlevenden zouden zijn uit dat schip, dan zou ik je wel die wrakhout hebben gegeven om op te drijven, dan zou je wat meer tijd hebben gehad om tot inzicht te komen en waar het allemaal om draait in het leven.

Wie zijn leven probeert te redden door alle regels overboord te gooien, zal zijn 'leven' voor eeuwig verliezen.

Wat betreft het voeden van een hongerige op een dag dat je zelf honger hebt; het komt uit de Koran en het leert je om jezelf, op God's weg, aan anderen dienstbaar te stellen:

    11 Toch is hij de steile weg niet ingeslagen. 12 En hoe kom jij te weten wat de steile weg is? 13 Vrijlating van een slaaf 14 of voedsel geven op een dag van hongersnood 15 aan een wees uit de verwantschap 16 of aan een arme behoeftige. 17 En verder, dat hij behoort tot hen die geloven, die elkaar tot volharding aanmanen en die elkaar tot barmhartigheid aanmanen. 18 Dat zijn zij die aan de rechterkant staan. (90:11-18)

Een moeder, uit liefde voor haar eigen kind, lijdt liever zelf honger en voedt haar eigen kind, hoe groot is dan de liefde van Allah voor Zijn schepping aan wie Hij alleen maar geeft? En als je die onvoorwaardelijke liefde van Allah voor jou en Zijn schepping ondervindt, dan zal je een ander zelfs zien als meer dan je eigen kind.

Ik ben zelf wel eens in een moeilijke situatie geweest waarin iemand onder een metro was gekomen en nog leefde en bij bewustzijn was. Ik had theoretisch de mogelijkheid om hem er onderuit te trekken maar het risico voor elektrocutie was wel zeer reëel aanwezig. Dat risico heb ik niet genomen, het zou grote domheid zijn geweest. Na 15 minuten was het pas zeker dat de ruim 750 volt spanning was afgesloten en waren er zichtbare 'kortsluiters' geplaatst om te voorkomen dat er iets zou gebeuren als de spanning per ongeluk weer opnieuw zou worden ingeschakeld. Daarna kon die persoon gered worden. Het waren 15 hele lange minuten waarin hij dood had kunnen gaan. Als dat was gebeurd, was het pech voor hem. Mijn eigen leven is altijd nog belangrijker voor mijzelf.
Voorzichtigheid is een manier om jezelf beter dienstbaar te stellen aan anderen. Jezelf dienstbaar stellen aan anderen zegt niet dat je je eigen leven niet moet waarderen of dat je dwaas moet handelen.

Het topic gaat over "preppen", maar als een gelovige in God, heb ik het hier 'ook' over delen en dat we dit niet moeten vergeten. Wie deelt wat hij heeft met de behoeftigen die aan zijn deur kloppen, vermeerderd voor zichzelf waarmee hij is gezegend.

Avatar gebruiker
mahdivrielink
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Berichten: 5460
Geregistreerd: wo _15-_feb-_2006ah, 15-2-2006ad, 11:28 pm
Woonplaats: Islamsterdam West

Re: PREPPING

door mahdivrielink » vr _28-_sep-_2012ah, 28-9-2012ad, 10:54 pm

Wa aleikum salaam AarabMohammed,

Ik ben het volledig met je eens, of misschien moet ik zeggen dat ik de koran nooit zal ontkennen.
Maar een hongerige voeden op een dag van hongersnood, is toch een heel andere situatie dan het meest extreme dat ik probeer te schetsen waarin het erop of eronder is.
Het behoud van eigen leven, dus wanneer er echt niets anders meer kan, wordt niemand kwalijk genomen. Ik ben de naam vergeten (ik kom zelfs af en toe niet eens op de naam van een collega LOL), maar uit het leven van de Profeet vzmh is het verhaal bekend van een jonge man voor wiens ogen zijn moeder tot de dood is gemarteld om hem de islam te doen afzweren. Hij heeft de Profeet vzmh vervloekt en Allah swt ontkend en afgoden aangeroepen om uiteindelijk zijn eigen leven te redden. Dat is dus nog erger dan op het vlot kiezen voor jezelf zoals ik in het voorbeeld gaf.
Toch is hem dit vergeven omdat hij niet anders kon op dat moment.

Maar zoals ik al schreef, inshallah zullen we nooit zo'n situatie mee hoeven te maken. En als de situatie zich wel voor zal doen, hoop ik voor iedereen dat hij in staat is om het verstand erbij te houden en een keuze met belijd te maken. Ik hoop dat ik zelf dan nuchter genoeg ben om te beseffen dat een 18-jarige meer overlevingskans heeft dan ik, nog een gezin zal kunnen stichten en nazaten zal krijgen en noem maar op. Allemaal dingen die op mijn leeftijd moeilijker zullen zijn zo niet onmogelijk.
Ik denk daarbij aan een soort triage zoals bij een grote ramp ook wordt toegepast; je red de gewonden met de beste kansen wetend dat daardoor anderen dood zullen gaan.

Maar goed, het gaat in dit topic om prepping waarmee we in ieder geval proberen te voorkomen dat we in de meest extreme situatie zullen belanden. Natuurlijk hebben we geen enkele garantie, alles wat ons overkomt is in handen van Allah swt. Maar wat binnen ons vermogen ligt moeten we toch doen zonder erin te overdrijven.
Het openen van dit topic is ook een vorm van delen. Ik vind dat iedereen zelf verantwoordelijkheid moet nemen t.a.v. zichzelf, zijn gezin en familie. Het is niet goed om aan te nemen dat er wel een ander voor zal zorgen. Van daaruit kan je ook krachten bundelen. Iedereen heeft wel zijn eigen specialisme en op eigen manier zaken voorbereid. Door samen te werken kom je nog verder.
Maar stel dat er iets gebeurt en de hele straat zou bij mij komen omdat ik wat extra voedsel en water in huis heb. Dat delen betekent dat er voor iedereen uiteindelijk niets is. Dan moet ik toch een keuze maken.
Daarom, delen gaat hier al aan vooraf door elkaar te wijzen op eigen verantwoordelijkheid, tips en ideeën uit te wisselen enzovoort. Dus wat we al in dit topic aan kunnen beginnen.
En gebeurt er dan iets ernstigs, dan kom jij misschien langs met een grote rugtas voedsel en ik heb mijn containers met drinkwater. Dan komen we samen de tijd wel door om te overleven. Zo ongeveer zie ik het voor me.

RANDOM_AVATAR
kleinesiem
Beginner
Beginner
 
Berichten: 1
Geregistreerd: zo _28-_okt-_2012ah, 28-10-2012ad, 12:03 am

Re: PREPPING

door kleinesiem » zo _28-_okt-_2012ah, 28-10-2012ad, 12:14 am

Subhanallah

ik nooit verwacht dat er andere mensen zoals ik zijn die zo nadenken over het preppen.
ik kwam op deze website en een andere website http://preppers.nl/forum/forum.php om een soort tas of een klein voorraad voor als er een ramp of iets degelijk gebeurd, en op deze website kom op broeders tegen die de zelfde gedachte als mij hebben wat mooi om dit aan tezien


Keer terug naar Lekker spammen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten