Bijbel wordt weer veranderd.

Islam en Christendom hebben veel overeenkomsten, bespreek ze hier.
Avatar gebruiker
Abdul Malik
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 3830
Geregistreerd: vr _23-_jan-_2009ah, 23-1-2009ad, 8:15 am

Bijbel wordt weer veranderd.

door Abdul Malik » vr _12-_feb-_2021ah, 12-2-2021ad, 2:15 pm

Bijbel wordt weer veranderd.

De opvolger van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) uit 2004 komt komend najaar uit. Het nieuwe editie krijgt de naam NBV21.

"De NBV21 is een verbeterde versie, dankzij duizenden reacties van bijbellezers en nieuwe wetenschappelijke inzichten", zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands Bijbelgenootschap. De meest gebruikte bijbelvertaling in protestantse kerken wordt op 12.000 punten herzien, meldt Trouw.

In de nieuwe versie gaan woorden als aalmoes en legerstee eruit omdat die nauwelijks meer worden gebruikt. Aalmoes wordt 'een gift uit barmhartigheid' en legerstee wordt gewoon een bed. Verder komen de hoofdletters voor verwijzingen naar God en Jezus terug: die waren veranderd in 'hij', maar worden nu weer 'Hij' .

Er is drie jaar door negen vertalers gewerkt aan de nieuwste Nieuwe Bijbelvertaling. Duizenden lezers hebben hen daarbij geholpen.

'Pijn aan het hart'

Lezers van de versie uit het vorige decennium hadden volgens de krant het vaakst kritiek op het afschaffen van de hoofdletter bij verwijzingen naar God, Jezus en Heilige Geest. "'Hij' is in de NBV 'hij' geworden en dat bevalt slecht." Daarom keert men terug naar de schrijfwijze uit de voorlaatste vertaling van 1951.

Matthijs de Jong, leider van het vertalingsproject, vindt niet dat de Bijbel weer ouderwets wordt. "Nee, het is geen stap terug", zegt hij. "We sluiten aan bij een traditie die nooit is verdwenen. Voor sommigen doet Hij met een hoofdletter misschien pijn aan de ogen, maar voor anderen doet hij met een kleine letter pijn aan het hart."

Dichter bij de oorspronkelijke tekst

De Jong zegt verder dat in de nieuwste NBV is geprobeerd om dichter bij de oorspronkelijke Hebreeuwse en Griekse tekst te blijven. Als voorbeeld noemt hij de verzen in het eerste bijbelboek waarin Adam een vrouw krijgt, Eva. "Eindelijk een gelijk aan mij", staat er in de NBV. Dat wordt "Dit is ze!"

"Dat Eva gelijk is aan Adam is wel de conclusie van het hele verhaal, maar dat is niet wat er in het Hebreeuws in dat eerste zinnetje staat", zegt De Jong. "Met deze tekst zitten we dichter bij de brontekst. En het is beter dat de lezer zelf de conclusie trekt dan dat er te veel wordt ingevuld."

De nieuwe Nieuwe Bijbelvertaling komt volgend jaar uit en krijgt de naam NBV21. De huidige versie won in 2005 de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

bron: https://nos.nl/artikel/2354283-nieuwe-b ... r-hij.html
LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMAD RASULALLAH!

Avatar gebruiker
Abdul Malik
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 3830
Geregistreerd: vr _23-_jan-_2009ah, 23-1-2009ad, 8:15 am

Re: Bijbel wordt weer veranderd.

door Abdul Malik » vr _12-_feb-_2021ah, 12-2-2021ad, 2:56 pm

Vrouwensynode kapittelt Bijbelgenootschap om 'Hij'

God zou in de nieuwe Nederlandse vertaling van de Bijbel niet als Hij maar als hij aangeduid moeten worden, zoals in de versie uit 2004 ook al gebeurde. Dat vindt een groep van vrouwelijke religiewetenschappers en theologen, meldt Trouw.

De Oecumenische Vrouwensynode en de Nederlandse afdeling van een Europees netwerk vrouwelijke religieonderzoekers stuurden daarover een brief naar het Nederlands Bijbelgenootschap, dat de Bijbelvertaling uitgeeft. Volgens de ondertekenaars is het gebruik van een zogeheten eerbiedskapitaal voor vrouwen een "klap in het gezicht".

Het opnieuw invoeren van Hij versterkt een "patriarchaal Godsbeeld", vinden zij. En dat is niet zonder gevolgen: "Er zijn talloze studies verschenen die de trieste en schadelijke gevolgen van een patriarchaal Godsbeeld en het doorgeven daarvan voor voornamelijk vrouwen in kerk en samenleving hebben aangetoond."

Dit jaar verschijnt de nieuwe Bijbelvertaling, waaraan sinds 2017 gewerkt is. De vertaling is begin februari afgerond en ligt inmiddels bij de drukker, zegt het Bijbelgenootschap tegen Trouw. Toen het Bijbelgenootschap aan de nieuwe vertaling begon, werd al gezegd dat de eerbiedskapitalen in ere zouden worden hersteld.

'Pijn aan het hart'

In de NBV21 wordt de vertaling van het Oude en Nieuwe Testament gemoderniseerd. Zo wordt 'aalmoes' veranderd in 'een gift uit barmhartigheid' en 'legerstee' wordt 'bed'.

Dat 'hij' opnieuw 'Hij' wordt, vond het Bijbelgenootschap geen stap terug, zei het in oktober 2020. "We sluiten aan bij een traditie die nooit is verdwenen", zei leider van het vertalingsproject Matthijs de Jong daarover. "Voor sommigen doet Hij met een hoofdletter misschien pijn aan de ogen, maar voor anderen doet hij met een kleine letter pijn aan het hart."

Volgens De Jong wilde het Bijbelgenootschap met de nieuwe vertaling ook dichter bij het oorspronkelijke Hebreeuws en Grieks blijven. Het Hebreeuws kent overigens helemaal geen hoofdletters.

bron: https://nos.nl/artikel/2368339-vrouwens ... m-hij.html
LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMAD RASULALLAH!

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40318
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Re: Bijbel wordt weer veranderd.

door Ayasha » vr _12-_feb-_2021ah, 12-2-2021ad, 3:44 pm

Dar gaan we weer.... insha'Allah is het dit keer een verbetering in plaats van een achteruitgang. Theologen krijgen het er weer druk mee...
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Avatar gebruiker
Abdul Malik
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 3830
Geregistreerd: vr _23-_jan-_2009ah, 23-1-2009ad, 8:15 am

Re: Bijbel wordt weer veranderd.

door Abdul Malik » vr _12-_feb-_2021ah, 12-2-2021ad, 4:53 pm

Ben benieuwd welke Bijbelse manuscripten ze nu hiervoor gebruiken. Gebruiken ze de Joodse Oude Testament of de Hebreeuwse versie van de Tanakh, of zelfs de Septuaginta(XXL), dus of de Yahwist/Yahweh versie(‘J’), of de Elohist/Elohim versie(‘E’) of zelfs de onbekende Priesterlijke versie("P"), omdat ze zeggen/claimen dat ze uit willen gaan van de "originele" Hebreeuwse en Griekse tekst. Evenzo het zelfde verhaal met de tekst van het Nieuwe Testament. Want de Christenen hebben zoveel verschillende Griekse codex manuscripten in bezit van het Nieuwe Testament. En deze manuscripten verschillen allemaal van elkaar.

En dan gaat het niet eens om de vertaling ervan maar de bron zelf. Dus hele delen van teksten die één manuscript(of manuscripten) wel bezit heeft de ander weer niet. Als zij zo eerlijk willen zijn als het voor hun mogelijk is, en zij gaan uit van de meest "originele" oudste manuscripten die er zijn. Dan hebben ze niet het drie-eenheid vers(de Comma Johanneum) meer, en ook geen hemelvaart van Jezus meer, en nog velen en hele teksten meer uit de Bijbel zoals bijvoorbeeld uit Markus en Johannes, omdat die simpelweg niet in de meest oudste "betrouwbaarste" Griekse manuscripten voortkomen, zoals de "Codex Sinaiticus", de "Codex Vaticanus", of de "Codex Alexandrinus".

Maar ik betwijfel of zij van deze manuscripten uitgaan, zij gaan waarschijnlijk uit van manuscripten die hun goed uitkomen en die een latere datum hebben van na 600 AD, zoals de geliefde "Textus Receptus" uitgebracht door Erasmus waar eveneens de wereld bekende en algemene geaccepteerde en geliefde versie van de "King James Bijbel" op gebaseerd is. Want zeg nou eerlijk zij willen toch ook blijven preken wat ze al die tijd hebben gedaan, dus hierin zie ik geen oprechte verandering in. En daar valt tegelijk ook voor hun niets mee te verdienen in de verkoop van deze Bijbel.

Maar dit zal echt niet de laatste keer zijn dat ze de Bijbel aanpassen en/of veranderen. En dan is het nu zoals ze zeggen op maar 12.000 plaatsen in de Bijbel, waar ze hun aanpassingen en veranderingen aan verrichten.

Alleen maar 12.000 aanpassingen en veranderingen in de Bijbel. Als of het niets is!

Wee dan degenen die het Boek met hun eigen handen schrijven en zeggen: “Dit is van Allah,” om het voor een kleine prijs te verhandelen! Wee dan hen voor wat hun handen geschreven hebben en wee hen voor hetgeen zij verdienen.(Koran 2:79)
LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMAD RASULALLAH!

Avatar gebruiker
salaampeace
Super Poster!
Super Poster!
 
Berichten: 8969
Geregistreerd: di _26-_jan-_2010ah, 26-1-2010ad, 9:30 pm
Woonplaats: شيء

Re: Bijbel wordt weer veranderd.

door salaampeace » za _13-_feb-_2021ah, 13-2-2021ad, 5:00 pm

Zou het kunnen zijn dat de heilige geest hun een bezoek hebben gebracht en ze geinspireerd om het aan tepassen ?
ٱقۡرَأۡ بِٱسۡمِ رَبِّكَ ٱلَّذِى خَلَقَ

Iqra ' bismi Rabbikal-lazee khalaq .
Read ! in the Name of your lord who has created ( all that exists ).

Avatar gebruiker
Abdul Malik
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 3830
Geregistreerd: vr _23-_jan-_2009ah, 23-1-2009ad, 8:15 am

Re: Bijbel wordt weer veranderd.

door Abdul Malik » zo _14-_feb-_2021ah, 14-2-2021ad, 3:28 am

salaampeace schreef:Zou het kunnen zijn dat de heilige geest hun een bezoek hebben gebracht en ze geinspireerd om het aan tepassen ?


Het is eerder dat de zogenaamde "heilge geest" hun in de steek heeft gelaten.

Laat ik de Christenen aan de woorden van God in de Bijbel er aan herinneren die zei en waarschuwde:

Jullie mogen niets toevoegen aan het woord dat ik jullie gebied en er niets van afnemen. Houd je aan de geboden van de Heer, je God, die ik jullie geef.( Deurteronomium 4:2)

Ook Jezus zelf zegt/claimt en waarschuwt het zelfde:

Ik verzeker jullie: hemel en aarde zouden nog eerder verdwijnen dan dat er ook maar één lettertje of één deeltje van een letter uit de wet verdwijnt voordat alles uitkomt. Wie een van de kleinste geboden ervan overtreedt en anderen leert datzelfde te doen, zal de kleinste worden genoemd in verband met het Koninkrijk van de hemel. Maar wie zich aan deze geboden houdt en ze aan anderen onderwijst, zal groot worden genoemd in verband met het Koninkrijk van de hemel. (Mattheus 5:18-19)

Allah :swt: waarschuwt de "Mensen van het Boek"(de Joden en de Christenen) nogmaals in de Koran met de woorden:

Zij hebben Allah niet beoordeeld met het oordeel waar Allah recht op heeft, toen zij zeiden: “Allah heeft aan geen enkel mens iets neergezonden.” Zeg (O Mohammed): “Wie zond de Schrift dan neer die Mozes als licht en als Leiding voor de mensen heeft gebracht? Jullie maken er perkament van om te laten zien, maar jullie verbergen er veel van. Er wordt jullie geleerd wat jullie niet geleerd was, noch jullie vaderen.” Zeg: Allah (heeft het neergezonden).” Laat hen zich dan vermaken met hun ijdele praat.( Koran 6:91)

Wee dan degenen die het Boek met hun eigen handen schrijven en zeggen: “Dit is van Allah,” om het voor een kleine prijs te verhandelen! Wee dan hen voor wat hun handen geschreven hebben en wee hen voor hetgeen zij verdienen.(Koran 2:79)

Waarlijk, degenen die verbergen wat Allah van het Boek heeft neergezonden en een kleine winst daarvan krijgen, vullen hun buiken met niets anders dan vuur. Allah zal op de Dag der Opstanding niet tot hen spreken en Hij zal hen niet reinigen en voor hen is er een pijnlijke bestraffing.(Koran 2:174)
LA ILAHA ILLALLAH MUHAMMAD RASULALLAH!


Keer terug naar Islam en Christendom

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten