Inspirerende vrouw Barakah Oemm Aymaan, (7e eeuw)

Artikelen omtrent de Islamitische Geschiedenis
Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40318
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Inspirerende vrouw Barakah Oemm Aymaan, (7e eeuw)

door Ayasha » vr _24-_apr-_2020ah, 24-4-2020ad, 3:26 pm

INSPIRERENDE VROUW BARAKAH OEMM AYMAAN

7e eeuw

Ze heette Barakah r.a., maar is bekender geworden als Oemm Aymaan. Ze was een Abessijns meisje dat een aantal jaren voor de geboorte van de profeet Mohammed (s.a.w.s. / vrede en zegeningen zij met hem) als menselijke koopwaar terechtkwam op de markt van Mekka. Hoewel de meeste vrouwen toen geen lang leven beschoren was, bereikte Barakah een leeftijd van meer dan zeventig jaar. Wat haar echt uniek maakt, is dat zij “de enige was die de Profeet s.a.w.s door heel zijn leven heen van zo dichtbij mee heeft gemaakt, van zijn geboorte tot zijn dood”.

Barakah had namelijk het geluk om meegenomen te worden door de zachtaardige Abdoellah, de zoon van Abdoel-Moettalib en latere vader van de profeet Mohammed s.a.w.s.. Barakah werd bediende in het ouderlijk huis van Abdoellah. Toen Abdoellah met Amina trouwde, diende Barakah ook Amina.
Toen Amina zwanger was, kwam Abdoellah om tijdens een karavaantocht. Barakah vertelt dat Amina na het bericht over de dood van haar man niet meer tot iets in staat was: “Ik zorgde alle dagen en lange nachten voor haar totdat ze op een nacht waarin de hemel schitterde met het Licht van Allah van haar kind beviel, ‘Mohammed’.”
Nadat ook Amina overleden was, zorgde Barakah voor Mohammed in het huis van zijn grootvader. Toen deze twee jaar later stierf, nam Barakah Mohammed mee naar het huis van zijn oom, Aboe Talib. Zij zorgde voor Mohammed tot hij met Khadiedja trouwde.

De Profeet liet Barakah vrij om te trouwen met Oebaid ibn Zaid. Ze kregen een zoon, Aymaan, waarna de mensen haar Oemm Aymaan gingen noemen. Na twee jaar overleed haar echtgenoot en Barakah keerde met haar zoon terug naar het huis van de Profeet.
Samen met Zaid ibn Harietha, die als jongen in Mekka was verkocht als slaaf en opgenomen was in het huis van de Profeet, behoorde Barakah tot de eerste moslims. Hamid schrijft dat zowel Barakah als Zaid hun leven waagden “om informatie te verzamelen over de plannen en complotten van de Moesjrikoen (de mensen die afgoderij verrichten).” Dit leidde bij de Profeet tot de volgende uitspraak: “Mocht één van jullie het wensen een vrouw te trouwen die onder de vrouwen van het paradijs zal zijn, laat hem dan met Oemm Aymaan trouwen.” Zaid ibn Harietha antwoordde: “Boodschapper van Allah, ik zal Oemm Aymaan touwen. Bij Allah, zij is beter dan vrouwen met stijl en schoonheid.” Ondanks het feit dat geschreven wordt dat ze toen rond de vijftig jaar oud was, kreeg ze met Zaid een zoon, Oesama.

Na de emigratie naar Medina speelde Barakah een belangrijke rol: ze verzorgde gewonden tijdens de slag van Oehoed en begeleidde de Profeet op diverse expedities. De Profeet sprak Barakah aan met ‘moeder’ en zei over haar: “Zij is de rest van mijn familie en Oemm Aymaan is mijn moeder nadat mijn moeder stierf.” Barakah overleefde zowel haar echtgenoot als haar zoon Aymaan. Na de dood van de Profeet werd ze door Aboe Bakr en Oemar huilend aange-troffen. Zij vroegen haar: “Waarom huil je? Wat Allah heeft voorbereid voor Zijn Boodschapper is beter.” Hierop antwoordde ze: “Ik weet het, maar ik huil omdat de hemelse openbaringen nu niet langer zullen komen”, waarna ook Aboe Bakr en Oemar begonnen te huilen.

Abdulwahid Hamid schrijft het volgende over het karakter en het gedrag van Barakah: “Haar leven was er één in onzelfzuchtige dienst van de Profeet en zijn gezin. Ze bleef zeer gehecht aan de nobele, zachtaardige en zorgzame Profeet. Boven alles was haar standvastigheid voor de islam sterk en ondoorgrondelijk. (…).Haar afkomst was onbekend maar haar plaats in het paradijs is zeker.”

Door: Dr. Karen Woets r.A.
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Islamitische Geschiedenis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast