Inspirerende vrouw: Joewayriyya bint al-Harith (7e eeuw)

Artikelen omtrent de Islamitische Geschiedenis
Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40318
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Inspirerende vrouw: Joewayriyya bint al-Harith (7e eeuw)

door Ayasha » vr _27-_maart-_2020ah, 27-3-2020ad, 8:22 pm

INSPIRERENDE VROUW
JOEWAYRIYYA BINT AL-HARITH (7e eeuw)

“De Profeet :saw: zei: ‘Allah heeft me opgedragen om alleen met de vrouwen van het Paradijs te trouwen’.
Aïsja zei: ‘Ik heb niemand gezien die een grotere bron van zegen voor haar stamgenoten werd dan Joewayriyya, omdat honderden van haar stamgenoten uit de slavernij zijn bevrijd als gevolg van haar daad’”.

Joewayriyya was de dochter van Harith bin Abi Dharar, het hoofd van de Banoe Moestalaq. Ze groeide op in luxe. Ze stond bekend om haar schoonheid en intelligentie, en ze was literair onderlegd en welsprekend. Ze trouwde met Moesafa bin Safwan.

Harith bin Abi Dharar stond vijandig tegenover de profeet Mohammed en iedereen die sympathie voor de Profeet :saw: en de islam had. Hij wilde naar Medina optrekken om de stad aan te vallen, maar dit plan kwam de Profeet :saw: ter ore. Hij :saw: liet Harith weten dat ze, wanneer hij de islam accepteerde, in vrede met elkaar zouden leven. Harith wees het aanbod af en verklaarde de Profeet :saw: de oorlog. Daarop trok de Profeet :saw: met een leger van zevenhonderd moslims op naar de Banoe Mustalaq. Harith werd verslagen en honderden stamleden, waaronder Joewayriyya, werden gevangen genomen. Joewayriyya’s echtgenoot kwam om het leven. Zoals toen nog gebruikelijk was, werden de gevangenen slaven.

Joewayriyya kwam terecht in het huis van een metgezel van de Profeet :saw: , Thabit bin Qais Ansari. Zodra de gelegenheid zich voordeed, legde ze haar situatie aan de Profeet :saw: voor. Ze vertelde hem :saw: wie ze was, en dat ze uit een positie kwam waarin ze gewend was te bevelen. Vanwege ongelukkige omstandigheden bevond ze zich nu in een hulpeloze positie. “Ze was van een gouden troon in het stof gevallen. Hoe kon ze leven als een slaaf?” Ze vroeg de Profeet :saw: kennis te nemen van haar jammerlijke en wanhopige situatie. De Profeet :saw: was geroerd en stelde haar voor om Thabit bin Qais Ansari een bedrag te betalen zodat ze een vrije vrouw zou zijn, en om haar op te nemen in zijn huishouding. Joewayiryya accepteerde zijn voorstel. Hierdoor zou ze niet alleen vrij zijn, maar ook een van de Moeders van de gelovigen worden. Voordat ze de Profeet :saw: trouwde, aanvaardde ze de islam. Zij was toen ongeveer 20 jaar, de Profeet :saw: 58 jaar. Er zijn overleveringen bekend van Aïsja, waarin zij het heeft over de uitzonderlijke schoonheid van Joewayriyya en toegeeft enige jaloezie te voelen.

Omdat Joewayriyya’s familieleden door haar huwelijk ook familieleden van de Profeet :saw: waren geworden, kregen zij ook hun vrijheid terug. Haar vader en andere mannen van haar stam aanvaardden de islam als hun geloof.
Joewayriyya stierf op ongeveer 65-jarige leeftijd. Ze werd begraven bij de andere vrouwen van de Profeet :saw: . Net zoals die andere vrouwen heeft ook Joewayriyya overleveringen doorgegeven die door onder meer Aboe Dawoed en Moeslim zijn opgetekend. Een ervan luidt dat ze aan het bidden was toen de Profeet :saw: het huis verliet. Toen hij :saw: terugkwam, vond hij haar in dezelfde positie. Hij :saw: vroeg haar of ze de hele tijd had gebeden. Toen ze hierop bevestigend antwoordde, vroeg hij :saw: haar of ze een paar korte zinnen wilde leren waarmee ze een grotere beloning van Allah zou krijgen dan met alle ochtendgebeden.

Hij :saw: leerde haar toen het volgende: “Subhan-Allahi wa bihamdihi, ‘adada khalqihi, wa rida nafsihi, wa zinatah ‘arshihi, wa midada kalimatih”.

Dit betekent: “Allah is vrij van imperfectie en ik begin met Zijn lofprijzing, zoveel keren als het aantal van Zijn schepselen, tot Zijn behagen, gelijk aan het gewicht van Zijn Troon en aan de inkt die nodig is om de woorden [voor Zijn lofprijzing] op te schrijven”.

Door: Dr. Karen Woets (r.A.)FAHM Instituut
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40318
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Re: Inspirerende vrouw: Joewayriyya bint al-Harith (7e eeuw)

door Ayasha » vr _27-_maart-_2020ah, 27-3-2020ad, 8:28 pm

www.youtube.com Video from : www.youtube.com


SubHaan Allaahi Wa biHamdihi, 'Adada khalqihi, wa riDHaa nafsihi, wa zinata 'Arshihi, wa midada kalimatihi

"سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ: عَدَدَ خَلْقِهِ، وَرِضَا نَفْسِهِ، وَزِنَةَ عَرْشِهِ وَمِدَادَ كَلِمَاتِهِ".

(Muslim Book #035, Hadith #6575, Abu Dawood Book #8, Hadith #1498)
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl


Keer terug naar Islamitische Geschiedenis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast