Joden in het Ottomaanse rijk: de doodstraf

Artikelen omtrent de Islamitische Geschiedenis
Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40318
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Joden in het Ottomaanse rijk: de doodstraf

door Ayasha » zo _16-_sep-_2018ah, 16-9-2018ad, 2:35 pm

Joden in het Ottomaanse rijk: de doodstraf

Toen de joden in 1492 door de christelijke heersers werden verdreven van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) vluchtten naar schatting zo’n 40.000 van hen naar Ottomaanse grondgebied. Bij deze schatting nog geen rekening gehouden met de joden die in de decennia daarna nog hun toevlucht zochten in het rijk van de kalief. Ook de joden die naar Marokko vluchtten zijn hier niet in overweging genomen. Over hun behandeling in het Ottomaanse rijk schreef rabbijn Eliya Kapsali het volgende:

“Toen hij hoorde over het kwaad dat de Spaanse joden werd aangedaan, en over hun roep om bescherming, toonde de Ottomaanse sultan Bayezit hen zijn genade. Hij stuurde boodschappers door zijn hele land om de mensen op de hoogte te brengen van het verbod om de joden op wat voor manier dan ook te laten lijden of te verjagen. Hij beval zijn mensen om zachtaardig te zijn naar de joden en om ze goed te behandelen. In zijn edict schreef hij voor, dat wie het zou wagen zich slecht te gedragen tegen de vluchtelingen of wie ze zou straffen, kon rekenen op de doodstraf.”

Afbeelding


Kasım Tekin
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Islamitische Geschiedenis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast