Hulpactiviteiten islamitische organisaties 2022 In het kort

Plaats hier alles wat heeft te maken met Islam en maatschappelijke betrokkenheid.
Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40549
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Hulpactiviteiten islamitische organisaties 2022 In het kort

door Ayasha » di _24-_jan-_2023ah, 24-1-2023ad, 8:05 pm

2022 in "het kort"

Islamitische Voedselbank

Het is een zwaar jaar voor iedereen en dat zien wij zeker in onze stijgende aantallen van gezinnen die zich aanmelden en de problemen die onze gezinnen er alleen maar meer bijkrijgen door alle prijsstijgingen.
We delen om de week in 7 verschillende uitdeel locaties (Rotterdam, Capelle en Krimpen aan den IJssel) voedselpakketten uit.
We zijn op onze locaties Zuid en West begonnen met een soort winkelformule waar de gezinnen meerdere keuzes kunnen maken aan producten die ze mee willen nemen.
In totaal hebben we +/- 10.000 pakketten uitgegeven dat is ongeveer 30.000 mensen die we hebben kunnen voeden dankzij jullie vele donaties.
We hebben dit jaar weer mooie donaties gekregen uit verschillende bedrijven zoals:
Shareaty (o.a. vegetarisch vlees ruim 5.500 pakjes en vele dozen aardappeltjes, pasta, snoep en koekjes en fruit)
Van Oers (Perimeale United) groothandel groente en fruit
Unilever (18 pallets wasmiddel)
Coca Cola (+/- 30 pallets frisdranken/sappen)
Gemeente Rotterdam hebben we energieboxen moge uitdelen aan 400 gezinnen
We kregen dit jaar ook onze nieuwe wethouder Enes Yigit op bezoek
hij heeft o.a. Armoedebestrijding en schuldhulpverlening in zijn portefeuille en hij nodigde ons ook uit op het kerstdiner op het stadhuis waarbij we met verschillende organisaties zoals o.a. de kledingbank, stichting jarige job en voedselbank Rotterdam aan tafel zaten en hebben we gesproken over nieuwe samenwerkingen in 2023.

Ramadan

Onze voedselbank krijgt in deze gezegende maand veel hulp van vrijwilligers en organisaties en zijn er weer vele inzamelacties gehouden door verschillende moskeeën, scholen, vrienden en familie groepen, moge Allah het van jullie allen accepteren (zie verslagen op onze soc. media pagina"s).
We vergeten ook de gedetineerden in de gevangenissen natuurlijk niet (zie surah al Insaan aya).
We delen in 4 gevangenissen starterspakketten (soep, dadels, ect), ruim 1800 iftar maaltijden aan de moslims en 1100 Eid-tasjes voor alle gedetineerden van de gevangenissen.

Offerfeest

Wat hebben jullie ons weer blij gemaakt (masha"Allah) met al jullie vleesdonaties, zowel schaap als koe hebben we gekregen, in totaal zal het het rond de 3000 kg zijn geweest
We hebben alle gezinnen minimaal 2x 2kg mee kunnen geven en we hebben voor z’n 500 moslim gedetineerden vleesmaaltijden uitgedeeld in 4 gevangenissen
We willen ook graag even een Nederlandse niet moslimman benoemen in ons verslag
Deze meneer komt al jaren 2x per jaar 10 gezinnen ophalen bij de voedselbank om met hem boodschappen te doen bij de Dirk voor €50 per gezin en dan neem die ze mee naar de slager en daar moge ze ook voor €20 vlees uitzoeken, maar nu heeft die ook met het offerfeest 7 grote gezinnen blij gemaakt met een heel schaap, mash Allah.

Vluchtelingen

Dit jaar hebben we met verschillende transporten (van CRR) naar vluchtelingengebieden in Griekenland en Oekraïne/ Polen mee kunnen helpen d.m.v. inzamelacties van luiers, winterjassen, hygiëneproducten, maar ook hebben we pallets met wasmiddel, frisdranken, dadels en rijst mee kunnen sturen.
We hebben geld ingezameld in Nederland en zijn in januari (€10.000) en in november/december (€ 11.000) met 2 vrijwilligersgroepen naar Athene geweest en hebben daar ter plekke inkopen gedaan en vele mooie projecten mogen helpen dankzij jullie donaties. Voor een samenvatting hiervan zie alle dagverslagen op onze social media pagina’s.
Ook in Nederland blijven we onze hulp nog steeds aanbieden, zo hebben we een AZC boot in Rotterdam 52 bewoners voorzien van kleding en schoenen, en we behandelen nog veel individuele hulpvragen.
We hebben ook een kleine rol gespeeld in 2 transporten van de zusters van Maison Amani die heel veel hulp hebben geboden in Ter Apel.

Daklozen Project

Elk jaar zijn we van december t/m eind april begin mei bezig met het uitdelen van warme maaltijden, soep, broodjes, fruit, iets lekkers en koffie en thee in het centrum van Rotterdam
We beginnen altijd met starterstasjes en daar zit dan douchegel/shampoo, blikje drinken en zoetigheid in.
Als de dagen erg koud zijn delen we sjaals, handschoenen, mutsen en slaapzakken uit.
In het begin van het jaar zijn we geëindigd met een wekelijks aantal van 85 dakloze/hulpbehoevende mensen.
In december dit jaar (2022) zijn we weer begonnen en ook nu lopen de aantallen weer snel op we zien vele nieuwe maar ook veel oude bekenden.
Al deze maaltijden worden klaargemaakt door o.a. Centrum De Middenweg en familie/vrienden groepen en ook de komende Ramadan gaat het personeel van Unilever zich weer inzetten.

Bijzondere/Leuke gebeurtenissen die we meemaakten.

Razzouki Op Fietstocht

Broeder Razzouki die voor onze stichting helemaal vanuit Roosendaal naar Marokko fietste in 22 dagen tijd met maar 1 rustdag er tussen en maar liefst ruim € 21.000 ophaalde om zo onze gezinnen beter te kunnen helpen.

Trainees van de Gemeente Rotterdam

Dit jaar hebben 6 jongeren die meededen aan het traineeship-programma van de Gemeente Rotterdam een half jaar bij ons team mogen hebben, ze mochten ons ondersteunen met het in kaart brengen van het netwerk, zodat hier meer uit kan worden gehaald. Ze hebben onderzocht waar cliënten van de voedselbank behoefte aan hebben, zodat hier beter op kan worden ingespeeld. Ze hebben een structuur gemaakt waarmee de stichting makkelijker taken kan verdelen onder haar vrijwilligers. Ze ook voorwerk gedaan voor een project waarmee kinderen uit gezinnen die bij de voedselbank komen kennis kunnen maken met bedrijven en organisaties die hun potentiële kansen biedt.

Veerkrachtig BOTU 2028

Dit jaar startte ook Veerkrachtig BOTU 2028
In het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028 werken de gemeente Rotterdam, bewoners en allerlei partners in de wijk intensief samen aan grote verbeteringen voor Bospolder-Tussendijken (BoTu). Het doel: over tien jaar is BoTu de eerste veerkrachtige wijk van Rotterdam.
Het programma heeft een open karakter en is als het ware het startschot van het proces om samen met partners de leefomgeving, de kwaliteit van leven, de participatie en de capaciteiten in de wijk te verhogen. Er ontstaat ruimte voor nieuwe samenwerkingsvormen tussen gemeente en partners en tussen partners onderling. Ook is er nadrukkelijk ruimte voor experimenten.

Er zijn in dit jaar vele nieuwe projecten gestart voor alle bewoners in de wijk er is o.a. speciaal aandacht voor de armoede, maar ook de eenzame ouderen kwamen aan bod en we eindigden met Burgerbegroting Bospolder-Tussendijken 2023, die pot met geld hebben we met bewoners en professionals eerlijk verdeeld
We hebben vele bijeenkomsten over armoede/kinderen bij mogen wonen en hopen in 2023 daar veranderingen in te zien komen.

IEDEREEN SAMEN, SAMEN EEN!!!!!!!!

P.S. dit was echt maar een kleine samenvatting, bedankt voor het uitlezen.


Rahma Hulsman


Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Islam en maatschappij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast