Corona en het vrijdagsgebed

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40299
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Corona en het vrijdagsgebed

door Ayasha » wo _18-_maart-_2020ah, 18-3-2020ad, 5:32 pm

Tot nu heb wij niets geschreven over dit onderwerp omdat wij niet schrijven over specifieke fiqh-vraagstukken, tenzij onze docenten / geleerden hierover hebben gesproken. Want wij kunnen de verantwoordelijkheid over deze onderwerpen niet dragen. Nu onze docenten / geleerden hebben gesproken kunnen wij er iets over delen.

UPDATE VORIGE WEEK: NIET VERPLICHT OM NAAR VRIJDAGGEBED TE GAAN

Wij hebben vorige week een video van Shaykh Muhammad al-Yacoubi al-Hanafi gedeeld die - net als vele andere geleerden waaronder Shaykh el Ghammar al-Baqqali en Shaykh Rugi - aangeeft dat het niet verplicht om naar het vrijdaggebed te gaan.

Het Corona-virus neemt nu een dusdanige grote en gevaarlijke proportie aan dat er een groot besmettingsngsgevaar is als je naar de vrijdagsgebeden gaat, en hiermee breng je ook je omgeving in gevaar.

ROOMSER DAN DE PAUS

Er is een aantal principes waar wij rekening mee moeten houden:

(1) Vroomheid is dat wij de regels van de Shari’a volgen, en soms betekent juist het niet doen van een daad. Dus degene die besluit om niet naar het vrijdagsgebed te gaan omdat de Islam dat voorschrijft, volgt ook de Islam. Die daad van niet gaan doe je omwille van Allah en omdat je het land wil beschermen.

(2) Sommige geleerden zeggen dat het leven hier in gevaar kan komen - en zeker gezien we niet weten hoe snel het virus groeit, wordt het zekere voor het onzekere genomen en dat is het vermijden van zaken die het leven in gevaar brengen. Dan hebben we het nog niet over de situatie waarin het een directe bedreiging voor het leven wordt om naar het vrijdagsgebed te gaan vanwege besmettingsgevaar - en dat is niet vergezocht gezien de verspreiding van het virus iedere dag groter wordt.

(3) Er zijn bepaalde uitzondering voor het vrijdagsgebed - en deze hebben een veel lager risico dan een wereldwijd pandemisch virus. Als een moslim bang is om te worden beroofd onderweg naar het vrijdagsgebed is het voor hem toegestaan om weg te blijven. Waar hebben we het dan nog over?!

(4) Als het zo doorgaat met de bijna exponentiële groei van dit virus kunnen de geleerden het misschien zelfs spreken over het idee dat het verboden kan worden om gezamenlijk het vrijdaggebed te verrichten. De vraag wordt dan of het überhaupt toegestaan is om naar het vrijdaggebed te gaan.

RESPECT VOOR GELEERDEN DIE VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN

Er zijn vele geleerden die niet de verantwoordelijkheid kunnen, willen en/of durven te nemen om fatwa’s te geven aan moslims. Het is belangrijker om de geleerden die deze zware last dragen en dat wel doen dankbaar te zijn, want zonder hen hadden we nergens om aan vast te houden.

TOT SLOT

Dit is een bericht voor de gewone moslim die niet weet of die naar het vrijdaggebed moet gaan of niet. Dit bericht is niet voor de geleerden die besluiten of de moskeeën moeten sluiten en op welke wijze de riten van de islam gecontinueerd dienen te worden.

Team Sahih.nl

Afbeelding
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Archief Aankondigingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast