Handvraging advies

Plaats hier vragen en opmerkingen betreffende het huwelijk in de Islam
RANDOM_AVATAR
Malkra
Beginner
Beginner
 
Berichten: 1
Geregistreerd: vr _28-_dec-_2018ah, 28-12-2018ad, 11:35 pm

Handvraging advies

door Malkra » vr _28-_dec-_2018ah, 28-12-2018ad, 11:39 pm

Salam aleikoum,

Voor een broeder zou ik graag advies willen hebben. Hij verkeerd momenteel in een lastige situatie en hij weet even niet hoe en wat.

Hij heeft een vrouw op het oog en hij wil graag haar hand vragen. Ze hebben elkaar een paar keer gesproken en één keer gezien. Ze voelden gelijk een klik en willen dit op een halalmanier aanpakken. Nadat de vrouw dit heeft gedeeld met haar ouders, vonden de ouders dat de broeder te ver woont (60 min) en dat zij willen dat hun dochter trouwt met een bekende van de familie. De familie weet zelf nog helemaal niks over deze broeder. Toch hebben de ouders al een Nee geconcludeerd.

De vrouw heeft dit aangegeven aan haar ouders en zei hebben aangegeven dat ze er niet open voor staan. Ten eerste is het een onbekende van de familie, ten tweede is het iemand die 60 minuten hiervandaan woont. Daarnaast hebben zij elkaar gezien en vinden ze elkaar op het eerste gezicht heel leuk en ze willen graag met elkaar het leven vervullen met de de hulp van Allah swt.

Deze broeder is heel erg verbaasd over het feit dat hij niet eens de kans krijgt om te laten zien wij hij daadwerkelijk is en op voorhand al afgewezen wordt. Nu is de broeder aan het bedenken om toch haar hand te vragen. Zij vinden dat het onbekende en de afstand niet een reden moet zijn om dit af te wijzen, geen grondige reden in ieder geval.

Graag zou hij advies willen krijgen voor deze moeilijke situatie. Ik hoor graag van u! In Shaa Allah zal het hun pad vergemakkelijken.

Wa aleikoum salaam!

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40300
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Re: Handvraging advies

door Ayasha » do _24-_jan-_2019ah, 24-1-2019ad, 3:52 pm

Aleikum salam

Mijn excuses dat er niet eerder gereageerd is op jouw vraag.

Zeer waarschijnlijk weet jijzelf het antwoord wel als je op de hoogte bent met de islamitische regels betreffende het huwelijk, zoals dat de vrouw niet een door familie opgedrongen echtgenoot hoeft te accepteren. Zij is vrij in haar keuze voor een echtgenoot. De man welke zij ontmoet heeft moet vrij zijn om met haar ouders te spreken en zij moeten dan gegronde redenen hebben hem af te wijzen. Misschien kan een derde daar een rol in spelen door met hem te spreken over zijn achtergrond en zijn familie en hoe deze man zelf staat in zijn geloof. Deze derde kan dan misschien een gesprek aangaan met de familie van de vrouw en hen tot andere gedachten trachten te krijgen. Deze derde kan eventueel een imam zijn van de moskee waar de bewuste man regelmatig komt. Hij zal een bepaald beeld van deze broeder hebben.
Het is niet alleen de potentiële echtgenoot die aan de regels dienen te voldoen, maar ook de familie van de vrouw en als zij praktiserende moslims zijn dienen zij te weten dat zij hun dochter geen huwelijk kunnen opdringen met iemand uit hun eigen familie of een goede bekende omdat hen dat beter uit komt. Dat is namelijk tegen de islamitische regels in. Als hun dochter 'nee' zegt tegen dit door hun voor ogen staande huwelijk, dan hebben zij dit te accepteren of zij dat nu leuk vinden of niet.

De reden dat de potentiële echtgenoot op 60 minuten afstand woont is natuurlijk een drogreden en kan niet worden aangevoerd om een huwelijk met hun dochter zonder verder gesprek met hem, af te wijzen.
Deze familie hecht kennelijk meer waarde aan culturele gebruiken waar zijzelf baat bij hebben, dan dat zij waarde hechten aan de regels binnen de islam met betrekking tot hun dochter die vrij behoort te zijn in haar keuze voor een echtgenoot.
Op basis van wat je schrijft kan ik je dus adviseren contact te leggen met de imam van de moskee waar deze broeder regelmatig komt en hem als tussenpersoon te laten fungeren met de familie van deze vrouw. Insha'Allah zal dat helpen.
Misschien zijn er nog andere broeders en zusters op het forum die een advies hebben over hoe met deze situatie om te gaan, insha'Allah.

Allahu Alem

wa salam
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl


Keer terug naar Het huwelijk

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten