Vanaf 3-10-2020 6-wkse cursus Hadith Wetenschappen Module 1

Avatar gebruiker
Ayasha
Forum Beheerder
Forum Beheerder
 
Berichten: 40234
Geregistreerd: do _13-_okt-_2005ah, 13-10-2005ad, 1:10 pm

Vanaf 3-10-2020 6-wkse cursus Hadith Wetenschappen Module 1

door Ayasha » zo _27-_sep-_2020ah, 27-9-2020ad, 12:12 pm

Afbeelding


Hadith Academie - Module 1 - Arba'in Al-Bayhaqi


Na de Qur’an, is de Hadith de belangrijkste rechtsbron van onze religie. De hadith is één van de rechtsbronnen die meer uitleg geven over Qur’an-verzen en deze vertalen naar islamitische leer zoals we die vandaag de dag kennen. Het is geen geheim dat bloed, zweet en tranen van vele traditionele geleerden zijn door de eeuwen heen lang opgeofferd om de leerstellingen van de Islam authentiek en kraakhelder te behouden.

Het is daarom van essentieel belang dat iedere moslim hier kenbaar mee is en nog belangrijker: zich hiermee laat onderwijzen in de islamitische wetenschappen, onder begeleiding van een gecertificeerde islamdocent.


HADITH ACADEMIE

Daarom starten we bij Muhasaba dit jaar met Hadith Academie. Een intensief lesprogramma onder leiding van shaykh Mhamed Aarab, waarin we back to basic gaan: terug naar de authentieke overleveringen die via een gezegende keten tot ons zijn gekomen. De student krijgt de kans om kennis te vergaren via authentieke ahadith, waarbij vooral de praktijk centraal staat. Deze praktische kennis willen wij inzetten om te bouwen aan een verfijnde moslim-persoonlijkheid, waarbij de we ook kijken naar de context hiervan binnen West-Europa. Je leert eigenlijk hoe je een standvastige, praktische, spiritueel-bewuste en kennisrijke moslim kan zijn (en blijven) in de 21e eeuw.

Hiernaast staan we ook stil bij het verhogen van onze levenskwaliteit opdat we transformeren tot een standvastige, gerespecteerde en rechtschapen moslim die weet wat zij/hij wilt in het leven zonder oog te verliezen op het hiernamaals. Deze islamitische persoonlijkheid willen we ontwikkelen door te leren en te bouwen aan de volgende drie bouwstenen:

1 De Universele moslim
2 De Spirituele moslim
3 De Standvastige moslim

- DE UNIVERSELE MOSLIM - Entrepeneurschap & ambitie

In dit spectrum leggen we vooral de nadruk op universele kernwaarden die alom gerespecteerd en gewaardeerd worden door zowel moslim als niet-moslim zoals:

. Stiptheid (tijdsplanning)
. Betrouwbaarheid
. Positieve werk-ethiek (hard werken)
. Een sociale instelling (open, enthousiast)
. Zorgzaamheid & lieflijkheid

- DE SPIRITUELE MOSLIM: mindfull en waakzaam

Dit spectrum kan je vooral zien in de vorm van een grootschalige reiniging van het hart. Tijdens dit onderdeel werk je aan het verwijderen van schadelijke karaktereigenschappen zoals:

. Narcisme (met nadruk op sociale-media gedrag)
. Hoogmoedigheid
. Jaloezie/afgunst
. apathie (een slome en trage persoonlijkheid)
. leugenachtigheid
. hardheid/woede
. depressieve gevoelens en neerslachtigheid (niet te verwarren met een klinische depressie)
. uitstelgedrag
. cynisme (een bittere instelling)

- DE STANDVASTIGE MOSLIM: een rots in de branding

In dit onderdeel leer je vooral over standvastigheid in een omgeving waar alles tegen je lijkt te werken. In dit onderdeel ontwikkel je te “fietsen tegen de wind in”. Je gaat werken aan je standvastigheid door daden van aanbidding te vermeerderen en te verhogen in kwaliteit, zoals:

. Overtuiging van de islamitische geloofsleer
. Moreel kompas: islamitische zedelijkheid, kuisheid, normen en waarden temidden van nieuw opkomende moderne levensopvattingen van de 21e eeuw.
. Het dagelijks gebed: hervatten, op tijd bidden en verhogen van kwaliteit.
. Oog voor voorwaardelijke details in daden van aanbidding die vaak gemist worden
. Smeekbeden & adhkar (islamitische litanies)


EEN AUTHENTIEKE LESMETHODE DOOR EEN GEAUTHENTICEERDE DOCENT

De hadithboekwerken via welke shaykh Mhamed Aarab, Allah behoudene hem, ons begeleidt in het programma, is niet slechts regulier onderwijs vanuit boeken. De shaykh behoort namelijk tot de geleerden die een algehele idjaza (islamitische getuigschrift) heeft verkregen via invloedrijke geleerden van Marokko, Syrië, Yemen, Irak en zelfs nog verder tot aan het Indisch Subcontinent. Je leert dus niet slechts losse ahadith vanuit een boek, maar krijgt deze onderwezen via gecertificeerde docent met sanad (keten van overlevering). Na een succesvolle deelname, krijg je als student ook een idjaza wat ondertekend wordt door de shaykh.
. Dit dient dan als getuigschrift dat je deelgenomen hebt en weergeeft via welke weg (sanad) je onderwezen hebt genoten.

BOEKEN DIE O.A. BEHANDELD WORDEN (onder voorbehoud)

. Arba’in van imam al-Bayhaqi (startboek)
. Mukhtassar al Khasa’is al-Kubra van imam at-Talidi
. Arba’in An-Nawwawi
. Adab al-Mufrad van imam al-Bukhari
. Al-Khasa’is al- Kubra van imam Suyuti
. Kifayatul Muta’abbid van imam al-Mundhiri
. Bustan al-‘Arifin van imam an-Nawwawi
. Meer werken volgen..

MODULE 1: Arba'in al-Bayhaqi

De eerste module starten we met de 40 hadith van imam al-Bayhaqi. Een werk dat specifiek door de shaykh is geseleceerd vanwege de praktische dimensie ervan. Het is immers de bedoeling dat de leerstellingen snel begrepen worden, zodat deze direct in praktijk kunnen worden gebracht.


INSCHRIJVEN MODULE 1
Inschrijven voor module 1 kan via: tinyurl.com/hadithacademie
Indien er problemen zijn met inloggen, stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van uw gebruikersnaam en emailadres waarmee u hebt aangemeld.

www.islamboeken.nl

Keer terug naar Archief Aankondigingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten